10 maddede Kadıköy’de icradan satılık Perili Köşk

Yazıyı paylaş:

Kadıköy Caddebostan sahil şeridinde yer alan ve bölgenin simgelerinden biri haline gelen Ragıp Paşa Köşkü, alacaklı bankaların icra takibi üzerine satışa çıkartılır çıkartılmaz merak konusu oldu.

114 yıllık geçmişe sahip olan ve Perili Köşk olarak ünlenen tarihi yapının az bilinen hikâyesine 10 maddede göz atmaya ne dersiniz?

10 maddede Kadıköy’ün ünlü Perili Köşkü

1) 2020 yılında Ragıp Paşa Köşkü’nün tekrar gündeme gelmesinin nedeni, alacaklı bankaların icra takibi sonucu satışa çıkarılması oldu.

2) Perili Köşk’ün mülk sahibi hakkında başlatılan icra takibi nedeniyle satışa çıkarılan Caddebostan’daki tarihi Ragıp Paşa Köşkü’ne ilişkin İstanbul Anadolu Adliyesi’nin 5. ve 10. icra müdürlüklerinin kıymet takdir çalışmaları sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise köşke, değerli konut vergisi kapsamında 234 milyon TL değer biçti.

3) Ragıp Paşa Köşkü’ne verilen isimlerden sadece biri Perili Köşk. Kadıköy’de bulunan köşk “Küçük Dolmabahçe”, ”Saray Yavrusu” gibi isimlerle de anılıyor.

4) Ragıp Paşa Köşkü, Kadıköy’ün Caddebostan semtindeki Cemil Topuzlu Caddesi’nde yer alıyor.

5) Köşke adını veren Ragıp Paşa, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in mabeyincisi.

6) Ragıp Paşa, köşkü Sirkeci Garı’nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund’a 1906 yılında yaptırdı.

7) Ragıp Paşa Köşkü, 27 dönüm bahçe içerisindeki konumlanıyor. Tavanları, eritilerek elde edilen altın varaklarla süslü.

8) Resmi kayıtlarda 40 bin altına mâl olduğu yazılı olan köşkün deniz tarafında, bir kule mevcut. Köşkün kara tarafına açılan çift kanatlı, büyük oymalı demir kapısının karşısında iki bina bulunuyor. Bunlardan selamlık olarak kullanılan yapı son yıllarda yıkılırken yerine apartmanlar yapıldı.

9) Ragıp Paşa’nın 1920 yılında bu köşkte vefat edişinin ardından köşk farklı kişilerin mülkiyetine geçti.

10) Yıllardır bakımsız bir halde bırakılmış olsa da, hâlâ Caddebostan sahil şeridinde etkileyici mimarisiyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

 

Tarihi ev satın alacakların bilmesi gereken 3 şey

 

 


BENZER YAZILAR