12 ülkede Tapu ve Kadastro Temsilciliği açılacak

Yazıyı paylaş:

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların ve yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul satın alma işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla 12 ülkede Tapu ve Kadastro temsilciliği açılacak.

 

Tapu ve Kadastro Temsilciliği’nin açılacağı 12 ülke

Tapu ve Kadastro Temsilciliği açılacak 12 ülke şöyle: Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar ve Türkî Cumhuriyetler’den 2 ülke. Bu ülkeler belirlenirken ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı, taşınmaz edinen yabancıların sayısı, potansiyeli yüksek ülkelerle ekonomik ve tarihi ilişkiler dikkate alındı.

 

Yurt dışındaki temsilciliklerden kimler yararlanacak?

Türkiye’nin inşaat alanında dünyada ikinci olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin bu hacminin ilerleyen dönemlerde daha da üst seviyeye çıkararak yurt dışına taşıyacağını dile getirdi. Bu kapsamda da yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de gayrimenkul alımını kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Kurum, “Bu anlamda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz tarafından başta 12 ülkede olmak üzere temsilcilikler açacağız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve yabancı ülke vatandaşları ülkemizden gayrimenkul alacakları zaman Tapu Müdürlüklerine giderek oradan işlemlerini yapabilecekler.” diye konuştu.

Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir çevre müşaviri kadro tahsisi gerçekleştirecek. Yoğun olarak müteahhitlik hizmeti verilen ülkelerde iş yapan yüklenicilere yardımcı olmak ve orada yeni iş imkânları aramak için bu müşavirler vasıtasıyla çalışılacak.

 

Tapuda karşılaşılan 41 sorun ve 41 cevap!

 

İlk temsilcilik Berlin’de açılacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Berlin Başkonsolosluğu’nda kurulan Berlin Tapu ve Kadastro Temsilciliği ile Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye’de taşınmaz edinmek isteyen yabancılar tapu işlemlerini yapabiliyor.
Alım işlemlerinin yanı sıra intikal, ipotek, trampa, bağış işlemleri ile tapu kaydı, tapu kayıt örneği, kadastro verilerine ilişkin bilgi amaçlı aplikasyon ve harita örneği verilmesi işlemleri de bu temsilcilikte yapılabiliyor.

İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan bu çalışmaya göre, yurt dışında yaşayan vatandaşların ve yabancı yatırımcıların Türkiye’deki taşınmaz yatırımlarına yönelik bulundukları ülkelerden işlem yapabilmelerinin sağlanması ve yabancı sermaye akışının hızlandırılması amacıyla diğer ülkelerde de Tapu ve Kadastro Yurtdışı Teşkilatı’nın açılması için çalışmalara başlandı.

 

Türkiye’de çok gelişmiş olan sektörü yurt dışına açmamız gerekiyor

Türkiye’de yaklaşık 440 bin müteahhit olduğunu hatırlatan Bakan Murat Kurum, “Müteahhitlik sektörünü övünerek anlatıyoruz. Hem bu sektörümüzü hem de Türkiye’de çok gelişmiş olan inşaat malzemeleri sektörümüzü yurt dışına açmamız gerekiyor. Yurt dışına iş yaptığımız ülkelerde ihracat yapacağımız bir model geliştireceğiz” dedi.
Bakan Kurum, tapu ve kadastro temsilciliklerinin yanı sıra çevre ve şehircilik müşavirliğinin gündemlerinde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Yurt dışındaki ticari ateşeler gibi bu vasıfta eleman görevlendireceğiz. Bu müşavirler, devletimiz adına ilgili süreçleri yönetecekler, araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunacaklar, iş birliği imkanlarını araştıracaklar. Aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşlarla da bu alandaki konularda bilgi alışverişinde bulunacaklar.”

 

2019 tapu harcı ne kadar, nasıl hesaplanır?

BENZER YAZILAR