İmar barışına 9,5 milyon başvuru!

Yazıyı paylaş:

İmar barışı başvurusu ile ilgili son gün olarak açıklanan 31 Aralık tarihine günler kala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar imar barışından 9 milyon 500 kişinin yararlandığını açıkladı.

Bakan Murat Kurum, “Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi.” diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sürecin uzatılmasına ilişkin ciddi talep var, bunu biz 31 Aralık’ta inşallah değerlendirmiş olacağız ancak 31 Aralık’a kadar vatandaşımızın ödemelerinin yapılabilmesi adına tüm kamu bankaları açık olacak ve imar barışı sürecinden vatandaşımız hafta sonu da faydalanabilecek. Diğer özel bankalarımızla da görüşmeleri sürdürüyoruz, bunun hem bakanlığımız internet sitesinde hem de bankalarımızın sitelerinde duyuruları olacaktır. Hafta sonu da bankalarımız açıktır, imar barışından vatandaşlarımız faydalanabilir.”

 

İmar barışı ile konut fiyatları yükselen 10 şehir

 

İmar barışı ile ilgili bilmeniz gerekenler

  • İmar barışı başvuruları 8 Haziran 2018’de e-devlet üzerinden alınmaya başlandı.
  • Bir ayda toplam 54 bin yapı için kayıt belgesi oluşturuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı sürecine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini, başvuru sayısının bir ayda iki milyona ulaştığını belirtti.
  • İmar Barışı; imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak üzere hayata geçirildi.
  • İmar Barışı düzenlemesiyle yapılardaki imar ve iskân sıkıntısının çözülerek bu yapıların tamamının kayıt altına alınması amaçlandı.
  • En çok bir ve iki katlı yapıların iskân sorunu olduğu tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıklamasına göre bir ve iki katlı yapılarda en çok başvuru İstanbul ve İzmir şehirlerden gelirken, bu illeri Konya ve Kocaeli takip etti.
  • İmar Barışı ile yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik (deprem oluşturma potansiyeli) açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacak. Bu düzenleme sayesinde İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek ve yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek.

 

İmar barışı başvurularından gülümseten talepler

İmar barışı başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ALO 181 Çağrı Merkezi’ne yapıldı. ALO 181 hattına bırakılan ilginç çağrılar da dikkat çekti. İşte tüm bu görüşmelerde akılda kalan ve gülümseten anekdotlar…

“İşim olsun size yemek ısmarlayacağım”
Başvuru yapan bir vatandaş ise telefonda görüştüğü çağrı merkezi çalışanına “İşim olsun size yemek ısmarlayacağım” sözünü verdi.

 

“Almanya’daki mülküm için de imar barışı olur mu?”
Yurt dışından arayan bir gurbetçi ise Almanya’da bulunan mülkü için İmar barışından faydalanıp faydalanamayacağını sordu.

 

“Hatim indirdim”
Rize’den arayan bir vatandaş ise bu uygulamayı başlatanların ölmüşlerine Kur-an’ı Kerim hatimi indirdiğini ve çok dua ettiğini belirtti.

 

“Tavuk kümesi kapsama girer mi?”
Tavukları için büyük bir kümes yaptırdığını belirten başka bir vatandaş ise bu yapının, imar barışı kapsamına girip girmediği sorusunu yöneltti.


BENZER YAZILAR