2. el daire alacaklar dikkat!

Yazıyı paylaş:

Yeni konut projeleri yerine ikinci el daire sahibi olmayı planlayanlar, doğru emlak yatırımı yapabilmek için nelere dikkat etmeli?

 

Yatırım için mi, yaşamak için mi?

Satılık ev ilanları arasında geçirilen ya da gayrimenkul danışmanının bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre önerdiği ikinci el bir daire satın alma süreci oldukça zorlu bir dönem. Emlak yatırımı yapmak amacıyla 2. el daire satın almak isteyenler, ağırlıklı olarak dairenin bulunduğu bölgedeki konutların yıllar içindeki fiyat değişimine ilgi gösteriyor.

Yatırımlarını ne kadar sürede geri alabilecekleri kadar, elde edecekleri kira getirisi de kararlarında ayrı bir öneme sahip. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilme ihtimali yüksek olan bir binada ev sahibi olmak, yatırımcısına yakın zamanda daha yüksek kazanç sağlayabilir.

Diğer yandan yaşamak amaçlı 2. el daire sahibi olmayı planlayanlar için bu tip evlerin hem avantajlı hem de dezavantajlı yönleri bulunuyor.

 

Ulaşımdan tapu kaydına kadar dikkat edilecekler

2. el bir daire arayışında olanların dikkat etmesi gereken konuların başında evin tapuda konut niteliğinin “mesken” olarak geçmesi ve tapu türünün “kat mülkiyeti” olması geliyor. Aynı zamanda 2. el bir dairenin kullanım hakkı (irtifak), ipotek veya satışına engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı konusunda edinilen bilgiler muhakkak teyit edilmeli.

• Her satılık ev için olduğu gibi 2. el daireler için de geçerli olan ve ev alacakların en hassas olduğu konular arasında dairenin yer aldığı binanın depreme dayanıklılık ve sağlamlık raporuna sahip olması geliyor.

• Toplu taşımaya ve ana yollara yakınlık, her ev için değer yükselten özelliklerden biri. Aynı zamanda ileride kiraya verme durumu olduğunda da daha hızlı kiracı bulmayı kolaylaştırıyor. Satın alınacak 2. el dairenin ulaşım kolaylığı kadar yakın çevresinde okul, hastane, alışveriş merkezi gibi avantajlara sahip olmasına da özen gösterin.

 

 


BENZER YAZILAR