2023’e kadar 6,5 milyon bina yenilenmeli

Yazıyı paylaş:

“Yaşanabilir şehir” kavramı, geçtiğimiz günlerde üçüncüsü düzenlenen Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda gündeme geldi. Yaşanabilir şehirler, akıllı ve enerjide verimli yaklaşımlarla oluşturulabiliyor.

 

2023’e kadar 6,5 milyon bina yenilenmeli

Ülkemizde yaşanabilir şehirlere kavuşmak için neler yapılmalı? Sorunun cevabı Prof. Dr. Pınar Mengüç’ten geliyor: “Türkiye’deki 6,5 milyon binanın 2023 yılına kadar yenilenmesi gerekiyor. Bu da ancak yüksek teknoloji sayesinde kolay ve ucuz bir şekilde yapılabilir. Birçok üniversite, STK, bakanlıklar ortak akılla hareket etmeli. Burada amaç bu işin sonunda amaç mümkün olduğunda fazla enerji tasarrufu yapabilmek.” Prof. Dr. Pınar Mengüç, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Danışma Kurulu Üyesi ve Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü…

 

Her yıl 4,3 milyon kişi konut kaynaklı kirlilikten hayatını kaybediyor

Yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler için binalarda dönüşüm konusu üzerinde duran WRI Bina Verimliliği Yöneticisi Jennifer Layke ise “Birçok kişi binaların statik birer yapı olduğunu düşünüyor. Ancak aslında binalar bizimle çalışıyor, bize rahat bir hayat imkânı sunuyor. Şehirlerdeki alanların yüzde 50’sini binalar oluşturuyor. Binalarımız, enerji tüketiminden kaynaklanan sera gazı salınımının 3’te birini oluşturuyor. Şehirler büyüdükçe, yeni binalar inşa ediliyor. Sonuç olarak daha fazla enerji tüketiyorsunuz, bu da daha fazla sera emisyonu anlamına geliyor. Bina inşaatlarımızı bu şekilde sürdürmemiz durumunda 2050 yılına kadar bu emisyon iki katına çıkabilir. Yaşanabilir şehirler için binalar ile ilgili çözümler geliştirmek gerekiyor. Bunun da yolu, bina verimliliği için aksiyon ve politikalar üretmekten, binalarda yenileme için hedefler koymaktan, standartlar belirlenmekten geçiyor. Enerji verimliliği çevremizi koruyabilir, sağlık durumumuzu iyileştirebilir. Dünyada her yıl 4,3 milyon kişi konut kaynaklı kirliliğe bağlı olarak hayatını kaybediyor.” diye konuşuyor.

 


BENZER YAZILAR