5 soruda “Kira depozitosu”

Yazıyı paylaş:

Havaların ısınmasıyla birlikte taşınma hareketliliği de artmaya başladı. Taşınma esnasında en çok sorun olan konulardan biri de depozitodur. Taşındığınız evi de yeni taşınacağınız evi de ilgilendiren bir konudur. İşte depozitoyla ilgili bilinmesi gerekenler…
Bu yazıyı okumaya başlamadan önce “Neden taşınıyoruz?” “Taşınma hareketliliğinde şampiyon ilçeler”, “Taşınırken nerelere dikkat edilmeli?” gibi ilginizi çeken yazılara da göz atabilirsiniz!

 

1. Kira depozitosu nedir?

Kira depozitosu; Kiracının evde yaşadığı sürece mekanda yaşanabilecek sorunlar karşılığında alınır. Evde kiracıdan sebep yaşanabilecek sorunlar sebebiyle bu ücret talep edilir. Evde kiracıdan sebep zararlar oluşması durumunda ya zararlar kadar tutar düşülür ya da geri ödenmez.

2. Kira depozitosu bedeli ne kadar olmalı?
Kira hukukunu kapsayan Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi kiracısından istediği oranda depozito isteyemez. Kira hukukunun Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine göre, kiralama esnasında kiracının ev sahibine güvence vermesi gerekiyor. Bu kanuna göre depozito üç aylık kira bedelini aşamaz. (MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.)

 

3. Hangi durumlar geri ödenmez?
Eğer eve ciddi zararlar verilmişse depozito geri ödenmez. Aynı şekilde kiracının yönetim giderlerine katılmaması, apartman aidatını ödememesi, kira borcunun olması gibi durumlarda ücret geri ödenmez.

4. Evdeki hangi zararlar depozitonun geri verilmemesini sağlar?
Kiracı olarak oturduğunuz evde uzun zamandır yaşıyorsanız duvarın rengi solabilir, lekeler oluşabilir. Kapı ya da pencerelerde eskime yaşanabilir. Yani zamanla evde bir yıpranma söz konusu olur ve ev sahibi bunun için bir ücret talep edemez. Ya da ilk taşındığınızda evi kendinize göre dekore etmek isteyebilir, duvar rengini olduğundan daha koyu bir renge boyatabilirsiniz. Ancak bu konuda ev sahibiyle anlaşmanızda fayda var! Aksi takdirde ev sahibi bunların kendinden habersiz yapıldığı belirterek, geri ödemeyebilir. Aynı şekilde evde aşırı zararların (kapının kırılması, duvarın yıkılması, pencere camının kırılması vb.) gibi zararlar, tutardan düşülür.

5. Depozito geri ödenmezse ne yapılmalı?
Oturduğunuz eve ciddi zararlar vermemenize rağmen ev sahibi depozitonuzu ödemek istemiyorsa, bu konuyla ilgili dava açabilirsiniz.


BENZER YAZILAR