Türkiye’de 19,5 milyon konuttan 7,5 milyonu sağlık şartlarına uygun değil! Bu yüzden nüfusuna oranla en fazla “sağlıksız ev” bulunan bir numaralı ülke olduk. “Sağlıksız ev” tanımı ile “rutubet, yalıtım eksikliği, çatı akması gibi sorunları olan evler” kastediliyor.
Bu bilgi, geçtiğimiz günlerde açıklanan Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından 34 Avrupa ülkesi arasında yapılan araştırmanın sonuçları arasında yer aldı. Türkiye’yi bu konuda takip eden diğer iki ülke ise Kıbrıs ve Portekiz oldu.
İşte araştırma sonuçlarında dikkat çeken bilgiler…
• Türkiye’de nüfusun üçte birinden fazlası sağlık için risk arz eden evlerde yaşıyor.
• Bir başka ifadeyle, Türkiye’de 19,5 milyon konuttan 7,5 milyonu sorunlu. Bu sorunlu konutlarda en az 30 milyon kişi yaşıyor.
• Türkiye’de rutubet, yalıtım eksikliği, çatı akması gibi sorunları olan evlerde yaşayan nüfusun oranını yüzde 38,1.
• Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 13,1.
• Nüfusa göre sağlıksız yani sorunlu evler en az ise yüzde 4,2 ile Finlandiya’da. Finlandiya’yı yüzde 5,9 ile Norveç ve yüzde 6,7 ile Slovakya izliyor.
• Avrupa Birliği genelinde problemli konutlarda yaşayan kişilerin oranı son on yılda yaklaşık yüzde 3 azaldı. Türkiye’de ise düşüş yüzde 1’in altında kaldı.
• Türkiye’deki nüfusun yüzde 44,5’i aşırı kalabalık evlerde yaşarken, yüzde 8,2’si ise ihtiyacından büyük bir evde kalıyor.
• Türkiye konut darlığı oranlarında da ikinci sırada. Listenin başında ise yüzde 47 ile Romanya var.
“Yılda 700 bin konut ihtiyacı var”
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) araştırmasıyla ilgili değerlendirme Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal’dan geldi.
Türkiye’de konut sayısının 19,5 milyon olduğunu belirten Eyüp Akbal, ülkede son yıllarda satılan konut sayısının bir milyonu aştığını, geçen yıl 1,4 milyon konutun el değiştirdiğini söyledi. Türkiye’de yılda 700 bin konut ihtiyacının ortaya çıktığını dile getiren Akbal, aynı zamanda çok ciddi bir konut stoğunun da elden geçirilmesi gerektiği konusunun gündemde olduğunu bildirdi.
Avrupa’daki toplam nüfusun yüzde 13,1’inin rutubetli, çatısı akan veya sorunlu evde oturduğunu aktaran Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Akbal şunları söyledi:
“Avrupa’da son 10 yılda bu oran yüzde 18 seviyesinden yüzde 13 seviyelerine geriledi. Türkiye’ye baktığımızda ise bizim burada kat etmemiz gereken ciddi bir mesafe var. Son verilere göre, Türkiye’deki nüfusun yüzde 38’e yakını bu tür sorun evlerde yaşıyor. Bu oran 2006’da ise yüzde 45’e yaklaşıyordu. Her ne kadar 10 yıl öncesine göre ciddi bir ilerleme kaydetmiş olsak da hâlâ önümüzde alınacak bir mesafe var. Bu konuda sektörün tüm paydaşlarına ve özellikle biz gayrimenkul şirketlerine önemli sorumluluklar düşüyor.”
Türkiye’de 2030 hedefi: Yenilenmiş 7,5 milyon konut
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz ay ülke genelinde 580 bin konutun yenileme çalışmalarına başladıklarını belirtti. Hedef, 2030 yılında 7,5 milyon konutu öncelik ve aciliyet durumlarına göre dönüştürmek.