7 soruda TOKİ’ye başvurma rehberi!

Yazıyı paylaş:

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bugüne kadar 81 ilde 700 bine yakın konut inşa etti ve 558 bin 886 kişiyi ev sahibi yaptı. Peki, ev sahibi olmak isteyenler TOKİ’nin avantajlı projelerini nasıl takip etmeli? Emekliler TOKİ’ye nasıl başvurmalı?

 

7 soruda TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilenler

TOKİ konutları için başvuru nasıl yapılır? TOKİ projelerinden daire satın almanın şartları neler? İşte TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilen 7 sorunun yanıtları…

1. Nerede, hangi proje var?

TOKİ’den ev satın almak istiyorsanız sürekli olarak bu projeleri takip etmeniz gerekiyor. TOKİ’nin tüm illerdeki en yeni projelerini TOKİ’nin web sitesinden ya da Zingat.com haberler sayfasından takip edebilirsiniz.

 

2. Yaşadığım şehir dışındaki TOKİ projelerine başvurabilir miyim?

Satın alacağınız ev kuralı ya da dar gelirlilere yönelik projeyse mutlaka o projenin bulunduğu şehirde ikamet etmeniz ya da nüfusunuzun o ilde kayıtlı olması gerekiyor.

 

3. TOKİ’den ev sahibi olmak için nereye başvurmalıyım?

TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor.

4. Başvuru için hangi belgeler gerekiyor?

Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

 

5. TOKİ kura bedeli geri alınır mı? 

Evet, TOKİ projesine başvurdunuz ve kura sonucu size ev çıkmadıysa, yatırmış olduğunuz konut başvuru bedelinizi geri alabilirsiniz.

6. Aynı aileden kaç kişi TOKİ projesine başvurabilir?

Eğer kurayla gerçekleşen bir satışa ya da dar gelirli projesine başvuruyorsanız hane halkından sadece bir kişi başvurabiliyor. Başvuracağınız proje bunların dışındaysa, bu şart aranmıyor ancak proje durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Proje duyurusunda bu şartlar ayrıca belirtiliyor.

 

7. Üzerine kayıtlı gayrimenkul olanlar TOKİ projelere başvurabilir mi?

Kuralı satışlarda ya da dar gelirlilere yönelik TOKİ projelerinde size, varsa eşinize ya da çocuklarınıza ait bir gayrimenkul olmaması gerekiyor. Diğer satışlarde genel olarak bu şart aranmasa da projeye göre değişiklik gösterebiliyor.


BENZER YAZILAR