8 maddede Süleymaniye Semti Yenileme Projesi!

Yazıyı paylaş:

Süleymaniye Yenileme Projesi başlıyor. İstanbul’un Fatih ilçeleri sınırlarında yer alan Süleymaniye semtinin yenilenme alanı temel atma töreni bugün gerçekleşti.

Tören İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın ev sahipliğinde gerçekleşirken; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım katıldı.

 

Süleymaniye semti, Süleymaniye Camii ve çevresinde bulunan külliyenin bazı yapılarıyla birlikte turizmin öncelik kazandığı tarihi bir bölge… Peki yenilenme süreci sonrasında Süleymaniye semtini neler bekliyor?

 

8 maddede Süleymaniye Semti Yenileme Projesi ile ilgili bilmeniz gerekenler

1) Süleymaniye Bölgesi’nin de içinde bulunduğu bölge yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacı ile 24.05.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2006/10501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yenileme alanı olarak ilan edildi.

2) KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi tarafından yapılacak restore edilecek ya da yeni yapılacak binaların yüzde 90’ı konut, yüzde 10’u işyeri olacak.

3) Projede kentsel yenileme projesi sürecinde temel olarak; değişimi yönetebilen, insana ve tarihi değerlere saygılı, geniş kapsamlı ve katılımcı bir proje yaklaşımı benimsendi.

4) Proje kapsamında; yok olan eski eser binaların rölöve, restitüsyon, rekonstrüksiyonu; mevcut eski eser binaların restorasyonu ve çevre ile “uzlaşır” yeni bina projeleri amaçlanıyor.

5) Proje alanı toplamda 4 bölgeden oluşuyor ve yaklaşık 800 bin metrekare alanı kapsıyor.

6) İlk etabın maliyeti 2 milyar 900 milyon TL.

7) İlk etabı 102 bin metrekare. 102 bin metrekarelik alanda 330 tane tescilli eser, 26 adet anıt bina, 370 tane de yeni yapılacak bina var.

8) Yeni yapılacak binalar, 500 yıl önceki tarihi kültürüne uygun, mahalle ölçeğinde, içinde hastanesi okulu, spor salonu, kültürel ve sosyal alanları içinde barındıran bir proje olarak 700 bağımsız birimden oluşacak.

 

“Süleymaniye, proje tamamlandığında İstanbul’un yeniden göz bebeği haline gelecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği Süleymaniye Yenileme Alanı Proje Temel Atma Töreni’nde Süleymaniye bölgesinin manevi anlamda çok değerli olduğuna ve çok sayıda değerli eserin de bölgede bulunduğuna değindi. Bakan Kurum konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her yıl burada Mimar Sinan’ı anıyoruz. Onun anısına aşure dağıtılıyor. Aşure dağıtımında baktık Mimar Sinan’ın mezarının etrafında, ecdadın bize bıraktığı eserler maalesef yıkılmış, köhneleşmiş durumda. İnsanın gerçekten vicdanını sızlatıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 2006 yılında bu bölge yenileme alanı ilan edildi. Yeni yapılacak binalar da yine eskisine uygun bizim tarihimizi, medeniyetimizi, kültürümüzü yansıtan, şehrin 500 sene önce yönetiminin yapıldığı alanda, insanların mutlu yaşadığı, huzurlu bir şekilde her türlü faaliyetleri burada gerçekleştirdiği, içinde hastanesi, okulu, spor salonu, kültürel ve sosyal alanları içinde barından bir proje olacak. Günümüzde artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. İstanbul zaten dünyanın göz bebeği, Süleymaniye projesi de yapıldığı zaman Süleymaniye’de İstanbul’un yeniden göz bebeği haline gelecek.”

 

Süleymaniye semtinin tarihi

Süleymaniye’nin semt tarihi, 16.yüzyılda başlarken, ismini Kanuni Sultan Süleyman’dan aldı. Günümüze kadar korunmuş olan birçok külliye, medrese ve camiler yine o döneme ait. Bu gelişimin doğal sonucu olarak Süleymaniye semti özellikle 17. yüzyılın ilk çeyreğine kadar ulemâların semti olarak bilindi.

1950’lere kadar geleneksel bina yapısı korunsa da zamanla oluşan tahribat ve yangınlar sonucu büyük kısmı yok oldu. Bütün bunlara rağmen hâlâ günümüze kadar özelliklerini koruyan birçok sokak ve evler bulunuyor.

 


BENZER YAZILAR