Emlak sitesinde ev aramanın 7 püf noktası!

Yazıyı paylaş:

Artık satılık veya kiralık ev aramanın en hızlı ve kolay yolu, emlak sitelerindeki güncel ilanlar. Emlak siteleri; ilgilendiğiniz evlerle ilgili ihtiyacınız olan birçok bilgiyi anında gözlerinizin önüne seriyor.

Mesela ilan fotoğrafları, satılık veya kiralık bir dairenin iç görünümü hakkında ilk izlenimi edinmenizde etkili oluyor. Dairenin bulunduğu binanın yaşından aidat tutarına, binadaki kat sayısından ısınma sistemine kadar yazılan detay bilgiler sayesinde hangi evleri ziyaret etmek için harekete geçeceğinizi bilir, listenizi hazırlar, zamanınızı daha ekonomik kullanabilirsiniz.

Ama emin olun, hepsi bu değil.

 

Emlak ilanları arasında kaybolmayın, ne aradığınızı bilin!

Gayrimenkul satın alacakların satın alma sürecini inceleyen bir araştırma, ülkemizde konut satın alma işlemini gerçekleştirenlerin yüzde 40’ının internet, yüzde 33’ünün gayrimenkul danışmanı ve yüzde 5’inin inşaat şirketi ve yüzde 1’inin ise yazılı medya ilanları sayesinde evlerine sahip olduğunu ortaya koymuştu.

Bu şu anlama geliyor: Ülkemizde satılık ev arayanların yüzde 40’ı satın alacakları evi emlak sitelerinde buluyor.  Evet, zamanınız değerli. Emlak sitesindeki satılık ve kiralık ilan arayışında nelere dikkat etmeli?

 

En pratik ev bulma yöntemleri

Emlak sitesinde bir ev ilanına bakarken, çok daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz? İşte bir emlak sitesini ev alırken ya da kiralarken nasıl daha iyi kullanabileceğinize dair birkaç iyi fikir.

1) Satılık ev “doğru fiyat”tan mı satışa sunuluyor?

• Eğer satılık ev ilanlarına bakıyorsanız, ilgilendiğiniz bölgedeki genel ev satış fiyatlarına ve son yıllardaki satış fiyat değişimlerine bir tık ile ulaşma şansınız yüksektir.

• Bir evi beğendiniz ve ilanını incelemeye başladınız… İlan sayfasının alt bölümünde bölgedeki konut fiyatları hakkında bilgi edinmenizi sağlayan istatistik veriler yer alabilir, şimdi bu bölüme odaklanın.

• Eğer Zingat.com’da satılık ev ilanı araştırıyorsanız hem bölgedeki konutların satış fiyatları, hem kira değerleri, hem de satın alacağınız evi kiraya vermeniz durumunda yatırımınızı kaç yılda geri alabileceğiniz (amortisman/geri dönüş süresi) bilgisi sizi bekliyor demektir.

• Ayrıca bir gayrimenkulün bulunduğu şehir, ilçe ve mahalleyi kapsayan bölge fiyat değişimlerini gerek kiralık gerek satılık konutlar için üç ayrı zaman diliminde karşılaştırabilirsiniz: Son 1, son 3 ve son 5 yıllık bölge fiyat değişimleri… Bu bilgi size bölgenin emlakta ne kadar hızlı prim yaptığına dair ipucu verecektir.

 

2) Ev ararken filtrelemek hız kazandırıyor

Emlak siteleri, yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de ev aramanın en hızlı ve pratik imkânlarını sunuyor. Satılık veya kiralık bir daire ile ilgili merak edilen tüm özellikler saniyeler içinde ekranınızda görüntülenebiliyor.

Üstelik tarihe göre, fiyata göre, metrekareye göre de listelenebilen ev ilanları, Zingat.com’un uygulamasında olduğu gibi “metroya yakın ev arama” gibi özel seçenekler de sunabiliyor.

 

3) İlan fotoğraflarını incelerken bunları gözden kaçırmayın

Satın almak veya kiralamak istediğiniz evin bulunması gereken il, ilçe, mahalle ile ilgili bilgileri girdikten sonra emlak sitesindeki arayışınız tam olarak başlamış oluyor. İlginizi çeken ilanların sayfalarını tıkladığınızda ise eve ait ilan fotoğrafları ile baş başa kalıyorsunuz.

Emlak sitesinde ev arayanları harekete geçiren ve kararlarını etkileyen ilk unsur haliyle ilan fotoğrafları. İlan fotoğraflarını beğendiğiniz evle ilgili bakmanız gereken ilk detay ilanın yayınlanma tarihi olmalı. Güncel ilanlar üzerinden arama yapmak aslında ekran başında geçireceğiniz bu arayışın süresini en başından daha kısa tutabilir.

İlan fotoğraflarında duvar boyalarına, mutfak ve banyo dolaplarına, kapılarına, odalarının güneş alıp almadığına, yer döşemelerinin durumuna bir kez daha göz atın.  Evin iç görünümünü beğendiyseniz, artık bulunduğu bina ile ilgili bilgileri değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir. Bulunduğu binanın yaşı, deprem yönetmeliğine uygunluğu ve dolayısıyla sağlamlığı, binadaki kat sayısı, beğendiğiniz dairenin bulunduğu kat ve cephe, ısınma sistemi, otoparkının olup olmaması gibi pek çok bilgiyi öğrenmelisiniz.

 

4) Siz neredeyseniz, o bölgenin ilanları tek tıkla listeleniyor

Emlak sitesinde ev aramak için akıllı telefonunu kullananlar için de mobil uygulamalar mevcut. Yine Zingat.com’un “Harita ile yakınımda ara” özelliği burada da öne çıkıyor. O an hangi konumdaysanız çevredeki tüm satılık ve kiralık ilanları listelemek saniyelik bir iş.

Mesela İzmir Çeşme’de tatildesiniz, “Keşke burada bir yazlığım olsa” dediniz… Hemen çevredeki ev fiyatları, o bölgede yayınlanan tüm ilanlarla karşınızda.

 

5) Evin yakın çevresinde ne olsun istersiniz?

• Gerçekten fiyatını ve fotoğraflarını beğendiğiniz bu evde yaşadığınızı hayal edin. İlgilendiğiniz evlerin yakın çevresinde neler var ya da siz nerelere yakın olsun istersiniz?

• Zingat.com ilanlarının alt kısmında sunulan Yakın Çevre bölümü, eve en yakın sağlık ve eğitim kurumlarını, yürüme mesafesindeki alışveriş imkânlarını, ana yolların güzergâhını, yeme-içme mekânlarını, spor tesislerini ve daha fazlasını görmenizi sağlar!

• Örneğin; Eğitim Kurumları ile ilgili bilgileri kullanarak, yakınında olmak istediğiniz okul, adı ve temel bilgileri ile birlikte haritaya girerek, ilgilendiğiniz eve ne kadar mesafede olduğunu görmenize yardımcı olur.

 

6) Yeni evinizde komşularınız kimler olacak?

• Diğer yandan yatırım yapmak için değil, yaşamak için ev satın alıyorsanız bulunduğu bölgenin demografik özelliklerini de ince eleyip sık dokumalısınız. Bu değerli bilgi, ev kiralayanlar için de geçerli.

• Daha doğru bir soruyla, yeni komşularınız kimler olacak? Taşınacağınız yeni evin bulunduğu ilçede, hatta mahallede kimler yaşıyor?

• Mahallede yaşayanların sosyo-ekonomik bilgileri Zingat.com ilanlarının alt kısmında ve detaylı olarak Yatırım Rehberi/Bölge Raporu bölümünde de yer alıyor.

• Böylece komşularınızın eğitim durumlarından ekonomik seviyelerine, mahalledeki evli-bekar oranından toplam nüfusa ve yaş dağılımına kadar pek çok bilgiye ulaşmak mümkün.

 

7) Sokak görünümünü kullanın

• En göze çarpan seçeneklerden biri, Sokak Görünümü’nü kullanarak belirli bir adresi araştırmak. Artık Sokak Görünümü özelliği Zingat.com gibi birçok emlak sitesinde, ilan bilgileri ile birlikte sunuluyor.

• Sokak Görünümü size nasıl bir bilgi mi sağlar? Binanın dış görünümünü görebilir, sokaktaki diğer komşu binalar hakkında fikir edinebilirsiniz. Örneğin, kentsel dönüşüm ile ilgili bina yenilemelerinin yoğun bir sokak olup olmadığıyla ilgili ipucu bulabilirsiniz.

 

Tapu kayıtları ile ilgili bu detayları gözden kaçırmayın!

• Hemen hemen her belge ve halka açık bilgi şu anda çevrimiçi. Çoğu belediye, yapı izni tarihini görüntülemek için web erişimini kolaylaştırıyor.

• Aynı zamanda e-devlet üzerinden de tapu bilgileri sorgulaması yapılabiliyor.

• Ev satın alma sürecinde de tapu işlemlerini gerçekleştirmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekiyor. Randevunuzu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün çağrı merkezinden ya da web sitesi üzerinden online olarak alabilirsiniz.

 


BENZER YAZILAR