Alacağınız konutu özelliklerine göre kıyaslayın!

Yazıyı paylaş:

Ev satın alma sürecinde insanların kafasında hep şu sorular belirir: Acaba bu ev çok pahalı mı, öbür ev daha mı uygun? Kafaya takılan bu sorulara cevap bulmak çok da zor değil aslında. Benzer özelliklere sahip evlerin fiyatlarıyla kıyaslama yaparak bu soruların cevabını ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak kıyaslama işleminin doğru olması için doğru bilgilerin kıyaslanması gerekir.

 Aşağıda yer alan bilgilere göre kıyaslama yaparak doğru bir sonuca ulaşılabilirsiniz:  

1. Evin Konumu

Kıyaslanmak istenen ev ile alınmak istenen evin aynı mahallede veya çok yakın bir çevrede bulunmalı. Birbiri ile yakın konumda olmayan konutların kıyaslanması işleminden doğru bir sonuç çıkmayabilir.

2. Metrekare Alanı

Metrekare (m²) olarak birbirlerine yakın olan evler, birim metrekare fiyatı üzerinden kıyaslanmalıdır. Konum olarak birbirlerine yakın dahi olsalar büyüklük açısında birbirine yakın olamayan evlerin kıyaslanması yanlış olur.

3. Konutun yeni olması

Alınmak istenen konut yeni bir yapı ise kıyaslanacak olan konut da yeni bir yapı olmalı. Aynı özelliklere sahip olsa bile yeni yapılar ile eski yapılar arasında fiyat farkı bulunur.

4. Konutu yönü ve cephesi

Konutun istikameti caddeye (veya özel bir alana) bakıyor ve cephesi de güney cephe ise (veya güneş alıyorsa) değeri aynı apartmanda olan dairelere göre %5-%10 arasında daha fazladır.

5. Asansör ve otoparkının olması

Özellikle büyükşehirlerde otoparka sahip olan evlerin değeri otoparkı olmayan evlere göre farklıdır. Öte yandan asansörün olması da değer arttıran bir faktördür.

6. Ortak alanlar

Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı ve daireye ait bahçenin olması evin değerini arttıran faktörlerdir. Bundan dolayı alınmak istenen konutla kıyaslanacak olan konutun bu özelliklere sahip olup olmadığına dikkat etmek gerekir.

7. Özel yapılmış lüks donanımlar

Konutların çoğunluğunda bulunmayan, özel olarak yapılmış konutta bir donanım varsa değeri hesaplanarak alınmak istenen konutun fiyatından düşülmelidir.


BENZER YAZILAR