Almanya’da kiracılar yapılan zamlara tepki gösterdi

Yazıyı paylaş:

Almanya’nın başkenti Berlin’de son yıllarda artan kiralara karşı kiracılar tepki gösterdi. Ülke genelinde Berlin, Münih, Stuttgart ve Köln gibi değişik kentlerde yapılan gösterilere katılan on binlerce kişi yüksek kiralara olan tepkisini göstermek için sokağa çıktı. Berlin’de 40 bin kişinin katıldığı mitinge Türkiye kökenlilerin kurduğu dernekler de destek verdi.

Araştırmalara göre Almanya’da son yıllarda konut piyasasında en büyük hareketlilik Berlin’de yaşanıyor. Kentte kiralık konut bulmak zorlaşırken, artan kiralar da özellikle dar gelirlileri önemli ölçüde etkiliyor. Düşük gelirliler için Almanya’da yeni sosyal konutlar yapılmadığı gibi sosyal konutların sayısı her yıl azalıyor. Tahminlere göre, Almanya’da bir milyon dolayında konut arzı açığı var. Son 5 yılda ise Almanya’daki evsizlerin sayısı iki kat arttığı kaydedildi.

 

Son 10 yılda kira fiyatları yüzde 76 arttı

Ülke genelinde çalışanlar, aylık maaşlarının yüzde 34’ünü kiraya veriyor. Berlin’de ise çalışanlar maaşlarının yüzde 51’ini kira için kullanıyor. Kira artışının geçen yıl yüzde 21 olarak tespit edildiği ve son 10 yılda yüzde 76 oranında arttığı kentte, halkın yüzde 85’i kiracı. Nüfusun yüzde 20’sinin devlet yardımı ile yaşadığı başkentte, işsizlik ya da sosyal yardım parası alanlar, modernleştirmeden sonra pahalılaşan ev kiralarını ödeyemeyecek duruma geldiği için evinden çıkmak zorunda bırakılıyor.

 

2019 Nisan ayı kira artışı ne kadar?

 


BENZER YAZILAR