“Altına dayalı kira sertifikası”nın ilk rakamları açıklandı!

Yazıyı paylaş:

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulamasının ilk rakamları açıklandı. Açıklamalara göre vatandaşların yüzde 54’ü altına dayalı kira sertifikasına ilgi gösterdi, yüzde 46’sı altın tahviline yatırım yaptı. Geçtiğimiz aylarda Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğunun ve bunun değerinin 300 milyar lirayı bulduğunun tahmin edildiğini ve 2 Ekim’de başlayacak olan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulamasıyla yastık altındaki 300 milyar TL değerindeki altınların ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini açıklamıştı. Uygulama sonrasında ilk rakamlar açıklandı. Hazinenin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasına gelen toplam talebin yaklaşık yarısı 4 büyükşehirden gelirken yastık altından çıkarılan 2,5 tonluk altının yüzde 23’ü İstanbul’dan sağlandı.
Hazine Müsteşarlığının Türkiye genelinde 81 ilde 2-27 Ekim tarihlerinde 344 Ziraat Bankası şubesi aracılığıyla çıkardığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için 12 bin 800 vatandaş talepte bulunurken 370 milyon lira değerinde yaklaşık 2,5 ton altın yastık altından çıktı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, vatandaşların yüzde 54’ü altına dayalı kira sertifikasına ilgi gösterdi, yüzde 46’sı altın tahviline yatırım yaptı. Bir başka deyişle faiz hassasiyeti olan 6 bin 912 vatandaş, gayrimenkul alım satımına ve bunun kiralanmasına dayalı yatırım aracı olan “altına dayalı kira sertifikası”nı seçti.

En çok talep İstanbul’dan
Toplam talebin yaklaşık yüzde 50’si İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan sağlanırken yastık altından çıkarılan 2,5 tonluk altının yüzde 23’ü İstanbul’dan geldi. Bunu yüzde 8,9 ile İzmir, yüzde 8,3 ile Ankara, yüzde 6,5 ile Antalya takip etti. Proje kapsamında sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edildi. Toplanan altınların yarısına yakını takı gibi 22 ayar Darphane dışı altınlar olurken yaklaşık 1 tonu çeşitli Darphane altınlarından oluştu. Hazinenin büyük bir atıl değerin ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarını gelecek dönemde yeni ve daha etkin tanıtım kampanyalarıyla sürdürmesi bekleniyor.

Altına dayalı kira sertifikasının avantajları
Hazinenin altın tahvilinde yıllık yüzde 2,4 getirinin yanı sıra ara dönemde nakit çekebilme imkânı bulunuyor. Vade sonunda, yatırılan altının fiziki olarak geri alınabilme opsiyonu ve devlet güvencesinde saklanması da bu aracı avantajlı kılıyor. Sermaye Piyasası Uzmanı Arif Ünver, Türkiye’de tasarruf sahiplerinin genelde yüksek riskli yatırım enstrümanlarından uzak durduğuna işaret ederek, bu anlamda düşük riskli yatırım araçlarından altın tahviliyle altına dayalı kira sertifikasının yatırımcılar tarafından tercih edilebileceğini söyledi. Ünver, yastık altında atıl duran altının ekonomiye kazandırılmasının hem tasarruf sahibine hem de devlete önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.


BENZER YAZILAR