Ankara’da kentsel dönüşüm nasıl yaşanıyor?

Yazıyı paylaş:

Ankara’da beş yıl boyunca kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleşen gecekondu, bina ve metruk yapı sayısı 4 bin 571’e ulaştı. 

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları

Peki başkentte Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili neler yaşandı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerini daha hızlı ve güvenli şekilde hayata geçirilmesi için Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bünyesinde Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü’nü 2015 yılında kurdu. 

Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü, uzman yıkım personelinden oluştu. 

Şube tarafından 2015 yılında 1.137 gecekondu, 2016 yılının ilk 3 ayındaysa 429 gecekondu ve metruk bina yıkımı gerçekleştirildi.

Şube son olarak, 2016 yılı Mart ayı sonunda Altındağ Hacıbayram-Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 46, dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında gösterilen Yeni Mamak kentsel dönüşüm projesinde ise bin 220 gecekonduyu güvenli bir şekilde yıktı.

2015 yılında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki kiracısı olan iş yerlerinden tahliyesine karar verilen 18 büfe ve işyeri, 2016 yılında da 15 büfe ve iş yerinin tahliyesi yine Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı.

Bala ilçesinde 2007 yılında meydana gelen depremde ağır hasarlı raporu verilen 900 adet yapıdan 41’inin yıkımı Büyükşehir Belediyesi ekiplerince 2015 yılında gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından Altındağ ve Mamak’ta uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde, günde ortalama 10 gecekondu yıkılıyor. 

Büyükşehir Belediyesi, yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında, ihale yoluyla yaptırılan üç yıkım ihalesinden yaklaşık 750 bin TL gelir elde etti.


BENZER YAZILAR