Armutlu’da kentsel dönüşüm nasıl yaşanacak?

Yazıyı paylaş:

Armutlu’da kentsel dönüşüm için geri sayım başladı. Armutlu, İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı kıymetli ilçelerinden biri. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Baltalimanı arasında yer alan Armutlu, ikinci kez “riskli alan” ilan edildi. Bu karar, Armutlu’da kentsel dönüşüm sürecinin başladığının habercisi oldu.

 

İstanbul kentsel dönüşüm karnesi!

 

Armutlu için 2012 yılında alınan “riskli alan” kararı daha önce Danıştay tarafından bazı eksiklikler nedeniyle iptal edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu eksiklikleri gidererek bölgenin yeniden riskli alan kapsamına girmesine yönelik çalışmalarını tamamladı. Bu iptalin ardından ilçenin ikinci kez “riskli alan” ilan edilmesi kararı Resmi Gazete’de de yer aldı.

 

Armutlu’da yaşayanları kentsel dönüşüm sürecinde neler bekliyor?

Armutlu ilçesi 1 milyon 700 bin metrekarelik alanı içeriyor. Hâlihazırda Armutlu’da yaklaşık 5 bin gecekondunun bulunduğu biliniyor. Armutlu’daki araziler arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Hazine’ye ait olanlar da var. Bakanlık yetkilileri, bu değerli arazilerde yapılan gecekondularda yaşayan vatandaşlar için bir öneri paketine sahip.

Gecekondularda yaşayan ve tapuya sahip olmayanlar uzlaşma yoluna gittikleri takdirde, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu tarafından sağlanan avantajlardan faydalanma hakkını elde edebiliyor olacak.

Kanuna göre bakanlıkla uzlaşanlar, 36 aya kadar kira yardımı alabilecek ve eğer konut almak isterlerse 20 yıla uzayan vadelerde kredi kullanma fırsatını elde edecek. Armutlu bölgesinde hak sahibi konumda bulunan İBB ve İTÜ ile de Bakanlık arasında ayrı bir anlaşma yapılması gündemde yer alıyor.

 

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

BENZER YAZILAR