Arsa satışında öne çıkan ilçeler!

Yazıyı paylaş:

Konuttan sonra yatırımda en çok tercih edilen emlak tipi olan arsalara ilgi her dönem devam ediyor. Zingat Prestij Dergisi, son sayısında Zingat.com ziyaretçilerinin ülke çapında en çok satılık arsa aradığı ilk 5 ilçeyi inceledi.

Gayrimenkul yatırımı için kullanılan “güvenli liman” tanımı her dönem geçerliliğini koruyor. Birikimini gayrimenkulden yana kullanmak isteyenler için arsa da öne çıkan seçeneklerden biri.

 

Alıcılar satılık arsa arıyor

Arsa, arazi, tarla ve bahçe taleplerinde yaşanan artış son zamanlarda dikkat çekiyor. Artık alıcılar geleceklerine yatırım yaparken bağ, bahçe, arazi, arsa gibi yerleri tercih ediyor. Özellikle “satılık imarlı arsa” arayışı öne çıkarken, bu gelişmede Covid-19 salgınının payının büyük olduğu gözlemleniyor. Pandemi döneminde daha izole ve doğayla iç içe olmak isteyenlerin arsa ve arazi yatırımlarına yönelmesiyle birlikte gözler arsa fiyatlarına çevrildi. Kârlı bir yatırım aracı olarak tarım arazileri ve imar değeri taşıyan arsalar ise her zaman revaçta.


Emlak ilan sitelerinde aramalar büyük bir hız kazanırken, gayrimenkul danışmanları portföylerinde bahçeli, geniş balkonlu, müstakil evlerin yanı sıra arsa ilanlarına da daha çok ağırlık vermeye başladı.

 

En çok satılık arsa aranan 5 ilçe

“Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com, gayrimenkul arayanlar için binlerce emlak ilanı içeriyor. 1+1 daireden iş yerlerine, anaokulu binalarından 4+1 konutlara, projeden rezidanslara, çiftlik evlerinden arsalara, ticari gayrimenkullerden yazlıklara aklınıza gelebilecek her çeşit emlak ilanının yer aldığı Zingat.com; gayrimenkul satmak, almak, kiralamak isteyenler ile gayrimenkul danışmanlarını da buluşturan önemli bir platform olarak fark yaratıyor.


2021 yılında Zingat.com’da satılık arsa arayanların tercihlerine bakıldığında ise ülke çapında üç şehre ait ilçelerin ilk beş sırayı paylaştığı görülüyor.


Bütçesine uygun ve kazanç sağlayacak arsa yatırımı yapmak isteyenlerin bölge tercihinin ilk sırasında İstanbul geliyor.
İlk iki sırada İstanbul’un Şile ve Çatalca ilçeleri yer alırken, üçüncülük Muğla’nın tam bir doğa, kültür ve turizm cenneti olan Datça ilçesine ait. Bu üç ilçeyi Kocaeli’nin Kandıra ve Aydın’ın Didim bölgeleri takip ediyor.

İstanbul’un taşı toprağı altın

İstanbul’un arsa değeri 2020 sonu itibarıyla 23,4 trilyon liraya (2,7 trilyon dolar) ulaşırken, bu değer hem TL hem de dolar açısından artmaya devam ediyor. Bu artışı sayısal olarak ifade etmek için bir kıyaslama yapmak mümkün.

Örneğin, İstanbul’un arsa değeri, 2018’de 9,4 trilyon lira olarak ölçülmüştü ve 2020 sonu itibariyle 23,4 trilyon liraya ulaşması, artış oranının yüzde 149 olduğunu gösteriyor.

Bu yıl Şile ve Çatalca dışında arsa ticaretinin yoğun olduğu ilçeler arasında dikkat çekenler ise Silivri, Arnavutköy, Büyükçekmece, Beykoz, Tuzla, Ümraniye, Beylikdüzü ve Pendik. Diğer yandan yapılaşmasını tamamlayan Esenler ve Güngören’de ise neredeyse boş arsa kalmamış durumda.

Yeni otoyollar ve köprüler arsa fiyatlarına doping yapıyor

İstanbul’da arsa talebi her zaman lider konumunu korurken, pandeminin etkisiyle şehre ve doğaya yakın arsa arayışı bazı bölgeleri gündemde tutuyor. Diğer yandan bölgesel arsa taleplerinde yeni otoyol ve köprü yapımlarının son derece etkili olduğunu gözlemlemek mümkün. Tıpkı Kuzey Marmara Otoyolu örneğinde olduğu gibi.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapılması özellikle Kandıra yolu üzeri, Derince ve Körfez tarafında arsa talebini artırdı. Kocaeli’nin bu üç ilçesindeki arazi ve tarlalar, Kuzey Marmara Otoyolu açıldıktan sonra ulaşımın kolaylaşması ve İstanbul’a yakın olması nedeniyle yoğun ilgi görmeye devam ediyor


BENZER YAZILAR