Ayda 2 bin gayrimenkul satıyor

Yazıyı paylaş:

Emlak ve inşaat firmalarına ait ilanları online platformunda buluşturan Zingat.com, ayda 5 milyonun üzerinde ziyaretçi trafiğine ulaştı. Site üzerinden satılan gayrimenkul sayısı ise ayda 2 bine çıktı.

Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere ait gayrimenkul endeksi hazırlayan REIDIN’in kurucuları tarafından 1.5 yıl önce hayata geçirilen Zingat.com kısa sürede sektörde ikinci konuma geldi. Emlak ve inşaat firmalarına ait ilanları online platformunda buluşturan site üzerinde aylık 2 bin gayrimenkul satışı yapılıyor.

Zingat’ın kuruluş sürecini anlatan Zingat CEO’su Ahmet Kayhan, kendisi ve ortağı tarafından 2006 yılında kurulan REIDIN’in Türkiye’de 81 şehirde, 1400 mahallede endeks datası üretir seviyeye geldiğini, şirketlerinin bölgelerdeki satılık, kiralık gayrimenkullerin aylık getiri oranlarının yanı sıra tüketicilere nereden ev almaları, ev alırken dikkat etmeleri gereken unsurlara kadar pek çok konuda insanların sorularını çok doğru oranda cevap verebildiklerini görmeleri üzerine Zingat platformunu kurduklarını ifade etti.

Zingat’ta son kullanıcı ile profesyonelleri bir araya getirdiklerini aktaran Ahmet Kayhan, “Macarca yatırım amaçlı gayrimenkul anlamına gelen ingat, başka dillerde güven ve bilgi anlamına geliyor. Bizde ziliyontane bilgi vermek amacıyla Zingat adıyla yola çıktık” dedi. Daha sonra Doğuş Grubu’nunda ortak olduğu Zingat’ın 1.5 yılda hızlı yol aldığını ifade eden Ahmet Kayhan, 5 bin emlak ofisinin üye olduğu, 16 bin kullanıcısı bulunan sitelerinin aylık 5 milyon üzerinde ziyaretçi trafiğine eriştiğini kaydetti.

Zingat üzerinden ayda 2 bine yakın gayrimenkulün satıldığını ve bu satışların yüzde 90’ın ikinci el, yüzde 10’nun ise birinci el olduğunu söyleyen Ahmet Kayhan, “6 bin yeni projeye sitede yer veriyoruz ve bunlardan 1700 tanesinin inşaatı ise hala devam ediyor” dedi. Kayhan, ayrıca ilanı olsun ya da olmasın tüm proje bilgilerinin üç ayda bir yenilendiğini ifade etti.

 

Sadece emlak ofislerinden ilan alıyor

İçerik anlamında kaliteye çok önem verdiklerini bunun için bireysel ilan yerine sadece profesyonel ilan aldıklarını, bu profesyonellerin de vergi levhası olan emlak odalarına üye emlak ofislerinden oluştuğunu belirtti.

400 bine yabu satışların yüzde 90’ın ikinci el, yüzde 10’un ise birinci el olduğunu söyleyen Ahmet Kayhan, “6 bin yeni projeye sitede yer veriyoruz ve bunlardan 1700 tanesinin inşaatı ise hâlâ devam ediyor” dedi. Kayhan, ayrıca ilanı olsun ya da olmasın tüm proje bilgilerinin üç ayda bir yenilendiğini ifade etti. Sitede ilanın gerçekliği, ilanın kopya olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Ahmet Kayhan, “Ayrıca ilanın süresi, ilanın fotoğrafları düzgün mü buna önem veriyoruz. Ayrıca emlak ofislerine fotoğraf servisimizle de ilan fotoğraflarının çekimi konusunda destek veriyoruz” diye konuştu.

 

30 yaş altında tapu sahipliği yüzde 4

Türkiye’de 14 milyon tapu 1.13 trilyon liralık tapu kaydının olduğunu belirten Kayhan, geçen yıl 1 milyon 300 bine yakın gayrimenkulün satıldığı Türkiye’de gayrimenkulün giderek daha fazla Türkiye ekonomisinin kalbine girdiğini anlattı. 300 ila 400 bin yeni konutun üretildiği Türkiye’de her yıl 700 bine yakın yeni konuta ruhsat verildiğini aktaran Kayhan, “Arz tarafında durum böyle iken, talep tarafında ise ülke nüfusunun yüzde 49’nun 30 yaş altı.
Ancak bu kesimin yüzde 96’sının ise evi yok. Ayrıca yılda 600 bin çiftin evleniyor ancak yeni arzın 300 bin adet. Sadece yeni evliler açısından bile bakıldığında gayrimenkulde bir açık var” şeklinde konuştu. Gayrimenkul sahipliği oranlarına baktıklarında Türkiye’nin Avrupa ortalamasının çok gerisinde olduğunu anlatan Kayhan şöyle devam etti: “Talep ve arzın bu kadar terste olduğu ve böyle bir büyük rakamların döndüğü Çin, Brezilya, Hindistan gibi sayılı ülke var. Bunun yanı sıra Türkiye’de ise şehirleşme hala devam ediyor. Hala tapunun sermayeleşmesinin sonuna gelmedik. Önümüzde çok yol var.”

 

Yaşam kalitesini arttıracak projeler öneriyor

Zingat.com, yaşamSkor adlı uygulama ile insanların kendilerine en uygun gayrimenkulü nereden alması gerektiği konusunda bilgi veriyor. Uygulamayı bir big data olarak yorumlayan Ahmet Kayhan, “model insanın yaşadığı çalıştığı yer ve sosyalleştiği yer gibi dataları baz alarak yaşadığınız bölgedeki restoran, dükkân sayısı ve bölgedeki gayrimenkul fiyatları, bölgedeki sosyo-ekonomik yapıya göre 100 üzerinde yaşam skoru puanı belirliyor. Böylece bu üç nokta içindeki hızınızı ölçerek yaşam kalitenizi puan olarak belirliyor. Bu puana bakarak kişiye yaşam skorunu artıracak öneride bulunuyor dedi”.

 

Kaynak: Dünya


BENZER YAZILAR