Boş daire gezerken kontrol etmeniz gereken 15 özellik!

Yazıyı paylaş:

Emlak sitesi adresinde aradığınız özelliklere uygun olduğunu düşündüğünüz dairelerden bazılarını yakından görmek istersiniz. İlgili gayrimenkul danışmanıyla telefonda görüştükten sonra uygun bir tarih ve saat belirlemekse bir sonraki adımdır. İlan fotoğraflarından etkilendiğiniz o daireleri yakından görme zamanı gelmiştir.

Peki satın almayı veya kiralamayı planladığınız bir daireyi ilk kez görmeye gittiğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Sizin için en iyi ipuçlarından oluşan bir kontrol listesi hazırladık.

 

 

“Bu dairede yaşayabilirim” demeden önce kontrol etmeniz gereken 15 özellik

İşte “Bu dairede yaşayabilirim” demeden önce emin olmanız gereken 15 önemli konu…

1. Dairenin bulunduğu binanın yaşını öğrenin. Eğer genç bir bina değilse, siz masraf yapıp taşındıktan bir iki yıl sonra kentsel dönüşümle binanın yenilenmeyeceğini kim garanti edebilir?

2. Yine dairenin bulunduğu binaya ait bir sağlamlık raporu olup olmadığını sormalısınız. Depreme dayanıklı binalardaki daireler belki bir miktar daha pahalı olabilir ama sağlam bir binada yaşamak size huzur verecektir.

3. Dairenin giriş kapısının güvenli ve yeni olmasını önemseyin.

4. Daireye adım atar atmaz önce burnunuzu çalıştırın. Nem var mı? Hele de ziyaret ettiğiniz daire kuzeye bakıyorsa, nem oranının yüksek olabileceğinin habercisidir. Belki de süpürgeliklerin etrafını ve tavanları daha dikkatli incelemelisiniz.

5. Dairenin kat planını incelerken eşyalarınızı rahatlıkla sığdırabileceğinize emin olun. Odalar ihtiyaçlarınız için yeterince büyük mü? Depolama alanı, gömme dolap ya da kapalı balkon varsa bu sizin için olumlu bir sinyal olacaktır.

6. Dış pencere çerçevelerinin durumu, evin durumunu gösteren harika bir göstergedir. Çift camlı pencere camları arasında yoğunlaşma varsa, bunların hatalı olduğu anlamına gelir.

7. Su basıncını kontrol etmek için muslukları çalıştırmaktan çekinmeyin.

8. Kombili bir evi geziyorsanız, kombinin bakımının yapılıp yapılmadığını sorun. Mümkünse çalıştırılmasını talep edip her şeyin yolunda olduğundan emin olun.

9. Duvarlar ne kadar ses geçiriyor? İşte hayalinizdeki evi bulsanız dahi, taşındıktan sonra büyük pişmanlık yaşamamak için mutlaka anlamanız gereken sorular biri! Ses yalıtımını her zaman önemseyin.

10. Bir başka önemli konuysa evin gün ışığı alıp almadığı… Çünkü aydınlık evler içinde yaşayan insanların ruh haline de olumlu etki yapar.

11. Dairenin bulunduğu sokağın yakınlarında size keyifli vakitler vadedecek kafe, restoran, park gibi yerler ya da ulaşımınızı kolaylaştıracak toplu taşıma durakları, ana yollara yakınlık gibi avantajlar söz konusu mu?

12. Binaya ait otopark asla atlamamanız gereken detaylardan! Otopark varsa, her dairenin kendine ait otopark alanı olup olmadığını sormalısınız.

 

13. Satın almak için gezdiğiniz bir daireyse satış fiyatı ile beraber muhtemel masrafları da üzerine ekleyerek bir bütçe hesabı yapın. Eğer kiralamak için baktıysanız, depozitodan taşınma giderlerine, kira fiyatından olası ek masraflara kadar sizin için doğru tercih olup olmadığını, yani bütçenizi kontrol edin.

14. Eğer birinci el yani yeni bir daireyse sorun yok ama ikinci el bir daireden söz ediyorsak, geçmişten kalan doğalgaz, elektrik, su vb. fatura ödemelerinin kalıp kalmadığını araştırın.

15. Son olarak, eğer bu kontrol listesindeki tüm konular hakkında sizi mutlu edecek yanıtlar aldıysanız, yapmanız gereken son bir şey kaldı. Başka bir günün (mümkünse hafta sonu) farklı bir saati de bu daireyi tekrar gezmek için yeni bir randevu oluşturmak.

 

 


BENZER YAZILAR