Bozcaada’da satılık, Büyükada’da kiralık evler ilgi görüyor

Yazıyı paylaş:

Pandemi nedeniyle daha güvenli bir yer arayan İstanbullular iki adanın emlak yıldızını parlatıyor. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması Büyükada’daki kiralık evlere ilgiyi artırırken, izole bir yaşama geçmek isteyenlerin tercihi ise vaka sayısı çok düşük olan Bozcaada’da ev satın almak oldu. İki adaya konut arayışında rağbet olması fiyatları da artırdı.

İstanbullu’nun hafta sonu kısıtlamasında yeni tercihi Büyükada oldu

Corona virüs önlemleri kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında İstanbulluların yeni tercihi Büyükada oldu. Corona virüsle mücadele kapsamında ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamalarında İstanbullular, kırsal kesimlere veya vaka sayılarının az olan yerlere ilgi gösteriyor. Bu yerlere Büyükada da eklendi.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında cuma gününden adaya gelen vatandaşlar pazartesine kadar kısıtlamayı Büyükada’da otellerde konaklayarak geçiriyor.

DHA’nın haberine göre, Büyükada’da yaşayan Ümit Yaşar Yalçın, “İstanbul’dan adaya kaçıyorlar. Adada kiralık ev kalmadı. Kiralar uçtu. Bin 500 lira olan kiralar, 2 bin 500, 3 bin lira oldu” dedi.

Büyükada’da otelde çalışan Sinem Tuncay, “Pandemide hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarında adalarda kendilerini daha güvende hissediyorlar. Hafta sonu kısıtlamasını burada geçirmek isteyenler oluyor. 2 günde olsa 3 günde olsa en azından biraz daha rahat ediyorlar. Daha rahat yürüyüş yapmak istiyorlar. Hem de ada ortamında olunca biraz daha iyi geldiğini düşünüyoruz.

Adalar İstanbul’un yoğun bölgelerine baktığımızda daha kurtarılmış bir bölge. Dolayısıyla insanların tercih etmesindeki en önemli sebeplerden birisi olduğunu düşünüyorum. Biz de oteller olarak gerekli önlemlerimizi alıyoruz” ifadelerini kullandı. Bir başka otel işletmecisi Hasan Göngül, “Bu sezonda misafirlerimiz cuma gününden itibaren akşam gelip pazartesi sabaha kadar konaklamayı tercih ediyorlar. Hem farklılık olması açısından hem de adanın nostaljik havasından dolayı insanlara kaçış anlamında daha iyi bir konfor sağlıyor” şeklinde konuştu. Büyükada’da yaşayan Ümit Yaşar Yalçın ise, “İstanbul’dan adaya kaçıyorlar. Kiralık ev kalmadı. Kiralar uçtu. Bin 500 lira olan kiralar, 2 bin 500, 3 bin lira oldu. Şimdi ev yok. Ben 1966’dan beri buradayım ev bulamıyorum” dedi. Hafta sonu kısıtlamasını arkadaşıyla birlikte Büyükada’da geçirmek için gelen Yusuf Özerhan ise, “Daha rahat gezebileceğimiz, kaçabileceğimiz tek yer burası olduğu için buraya gelmeyi düşündük. Geldiğimizden beri açık olan çok az sayılı yer var. Halimizden memnunuz. Alışveriş zamanlarında rahatça çıkıp turlayabiliriz diye de tercih ettik” dedi. Özerhan’ın arkadaşı ise “İstanbul’da yaşıyoruz. Pandemi süreci daha çok sıkıntılı geçiyor. Adayı ilk defa bu kadar sakin görüyorum. Bizim kaldığımız işletme olsun diğer taraflar olsun herkes dikkat ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Bozcaada’da pandemi nedeniyle emlak fiyatları katlandı

Çanakkale’nin Kuzey Ege Denizi’ndeki turizm cenneti Bozcaada ilçesinin ana karadan uzak olması ve corona virüs döneminde daha güvenli bir liman olarak görülmesi nedeniyle, adadaki ev, bağ ve tarla fiyatları yükseldi. Emlakçılar, şu anda adada bağ evi fiyatlarının 2 milyon liradan başlayıp, yeri ve büyüklüğüne göre 2 milyon dolara kadar çıktığını söyledi.

Farklı mimarideki eski Rum evleri, deniz ürünlerinin sunulduğu restoranları, Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi kalesi, bakir koyları, temiz ve soğuk denizinin yanı sıra, İstanbul’a yakınlığıyla pek çok kişinin tercih nedeni olan turizm cenneti Bozcaada ilçesinde ev, bağ ve tarlalara talep arttı. Özellikle kalabalık kentlerde Corona virüs riskinin daha yüksek olduğunu düşünen vatandaşlar, bundan sonraki yaşamları için daha güvenli yerler aramaya başladı.

Temiz denizi ve doğasının yanı sıra kültürel yaşamıyla birçok güzelliği bünyesinde barındıran Çanakkale’nin turizm cenneti Bozcaada, Corona virüs salgını sürecinde bir de uzun süre hastalığın giremediği yer olarak anılınca, adada emlak sahibi olmak isteyenlerin sayısı da arttı. Büyük bölümü imara kapalı olan Bozcaada’da, emlakçılar yoğun talebe rağmen satılık emlak bulmakta zorlandıklarını, kiralık işyeri bulmanın da imkansız hale geldiğini belirtti.

İleride imara açılma ihtimali ve yatırım mantığı nedeniyle bağ ve tarlalar hızlı bir şekilde satılmaya başladı. Bazı kişiler ise, “Hiçbir şey yapamazsam bile içine bir karavan koyarım, yaşarım” düşüncesiyle hiçbir zaman imara açılamayacak yerlere dahi rağbet gösteriyor. Corona virüs salgınına rağmen işletmelerin kazançlı bir sezon geçirmesi kiralık otel, pansiyon ve restoran gibi iş yerlerine olan talebi de artırınca, adada kiralık işyeri bulmak oldukça zorlaştı. Bozcaada’da, 6-7 odalı küçük otellerin yıllık kirası 120 bin liradan, bağ evi fiyatları 2 milyon liradan ve imar izni çıktığında yapılaşma koşullarına uygunluk taşıyan bağ ve tarlaların dönüm fiyatları da 100 bin liradan başlıyor. ‘İçine bir karavan koyup kullanırım’ diye düşünenlerin talep gösterdiği hiçbir şekilde imara açılamayacak yerlerin dönüm fiyatı ise 50-80 bin lira arasında değişiyor.


BENZER YAZILAR