Güvenli çatı için 5 ipucu!

Yazıyı paylaş:

Güvenli çatı hayat kurtarıyor fakat bugün Türkiye’de standartlardan uzak yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı bulunduğunu biliyor musunuz? 

Standartlara uygun yapılmayan milyonlarca çatı, olası bir depremde büyük bir tehlikeye yol açabilir. Bu çatılar kadar, üstlerine plansız yerleştirilen enerji panelleri, su depoları ve çanak antenler de deprem anında oluşacak zararı artırma tehlikesi taşıyor.

Peki çatı üzerindeki hangi yükler tehlike yaratıyor? Ne tür tedbirler alınmalı?

 

Hayat Kurtaran Çatılar!

 

Güvenli çatılar için 5 ipucu

1) Çatılara izinsiz ve plansız ilave yükler yapılmasına izin vermeyin. Fırtına, deprem gibi durumlarda hem çatının ait olduğu binada hem de çevresinde ciddi yaralanma ve ölümlere yol açabilir

2) Çatı yapımını uzman ellerin gerçekleştirdiğine emin olun.

3) Depremdeki yatay yükleri karşılayan çapraz bağlantıların çatı, kolon, makas düzlemlerinde yapılmaması veya eksik yapılması deprem anında hasar ve yıkımlara sebep olabilir.

4) Çatıların betonarme malzemeye bağlantısı, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek şekilde uygulanmalı. Sadece çivilerle yapılan bağlantılarda uzun vadede performans düşüyor.

5) Vida ve ankraj sistemleri kullanılmayan, yani betonarme yapıya sabitlenmeyen yanlış uygulamalar, deprem açısından ciddi riske sahip.

 

Çatı katı daireler için yeni fikirler!

BENZER YAZILAR