Çevreci binalar kentsel dönüşümle mümkün

Yazıyı paylaş:

Enerji Verimliliği Haftası’nda enerji tasarrufunun, ithalatta dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için önemine dikkat çeken Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, kentsel dönüşümün, tasarruf sağlayan çevreci binalar kurmak için bir fırsat olduğunu söyledi. Ekonomik büyüme için üretim kadar, tasarrufun da önemli olduğuna dikkat çeken İbrahim Tuza, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için, ithalat yükünün ağır olduğu enerjide tasarrufun hayati olduğunu ifade etti. Bu anlamıyla kentsel dönüşümün tasarruf sağlayan çevreci binalar kurmak için bir fırsat olduğunu dile getiren Tuza, “Ülkemiz enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke. Bu anlamıyla enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik ülkemiz için oldukça hassas bir konu. Bu noktada kentsel dönüşümle 20 yılda yapılması planlanan 6.5 milyon konutta, doğru ürün ve doğru uygulamalarla sağlanacak enerji tasarrufu, ülkemizin ciddi bir kazanım elde etmesi adına önümüzde bir fırsat” dedi.
Yalıtım konusunda farkındalığın artırılması gerekir
Binalarda enerji tasarrufu denilince ilk akla gelenin binanın yalıtımı olduğunu dile getiren Tuza, “Ancak bir binada harcanan enerjinin yüzde 35-40’lık kısmı yalıtımsız dış duvardan, yüzde 30’u pencerelerden, yüzde 17’si dış kapılardan, yüzde 7’si çatılardan ve yüzde 6’sı ise zeminden kaynaklanıyor. Dolayısıyla tasarruf için tüm enstrümanların doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Bir tek noktaya odaklanarak başarı sağlamak mümkün görünmüyor” diye konuştu. 
Çevreci ve inovatif ürünlerle geleceğe yatırım yapıyoruz Tuza, çevreyi korumak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak, bugünün kaynaklarını ise yarına taşımak için hem sektör paydaşları hem de vatandaşların yalıtım konusundaki farkındalıklarının artırılması gerektiğinin de altını çizdi.

BENZER YAZILAR