İçindekiler
Duvar yok denecek kadar az, tavanlar yüksek, asma katlar belirleyici, alabildiğine geniş bir yaşama alanı ve geniş pencereler… Bu özelliklere sahip daireler “loft” olarak adlandırılıyor. Yeni konut projelerinde sık sık karşımıza çıkan “loft” tipi daireler farklı bir yaşam tarzı sunuyor. Türkiye’de daha çok orta ve üst sınıflara hitap ediyor.
Loft kimlerin tercihi?
Atölye ve yaşam alanı birlikteliğini buluşturan loft daireleri en çok kimler tercih ediyor? Yalnız yaşayanlar, ressamlar, heykeltıraşlar, fotoğraf sanatçıları, tasarımcılar…
Loft daire nedir?
Loft kavramı ülkemizde çatı katında düzenlenen daireler için de kullanılıyor. Esasında bir loft bir banının üst katı, bodrum katı ya da tavan arası da olabilir. Yurtdışında endüstriyel kullanım için tasarlanmış eski fabrika veya depo gibi yerlerden dönüşen yaşam alanları anlamını taşıyor. Tek kat üzerinden planlanan loft dairelerin yanı sıra dubleks loftlar da oldukça ilgi görüyor.
Türkiye’de nerede loft daireler var?
Loft daire denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen şehir İstanbul. İstanbul’da ise Karaköy, Galata, Beyoğlu-Tünel, Maslak, Levent ve Güneşli. Loft tarzında İstanbul’u takip eden iki şehirse Ankara ve Eskişehir.
Loft daireyi tanımak için 5 özellik
1. Geniş mekanlarda minimum duvar kullanılıyor. Kimisinde hiç duvar yok! Yani odalar, kapılar ve koridor da yok…
2. Yüksek tavanlıdır.
3. Geniş yüzeyli pencere açıklıkları vardır.
4. Stüdyo daireleri andırır.
5. Çoğunlukla asma kata sahip olur.
Loft tarzı nasıl doğdu?
1970’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan loft daireler, aslında evsizlik soru için üretilen çözümlerden biri olarak hayatımıza girdi. Loft dairelere Amerika’da en çok ilgi gösterenlerse sanatçılar oldu. Evlerini hem yaşama hem de atölye alanına çevirmek onlara özgür tasarımların kapısını açtı. Kimileri loft dairelerini galeri olarak kullandı. Amerikalı sanatçıların estetik bakış açısı, loft daireler için tüm dünyaya ilham verdi. Bu yeni moda, apartmanların üst katları için tasarlanan yeni daire tiplerine dönüşmekte gecikmedi.