Depreme dayanıksız ev kiraya verilemeyecek

Yazıyı paylaş:

Binalara yerleştirilecek Bina Kimlik Sistemi uygulaması QR kod ile okutulduğunda ihtiyaç duyulan tüm bilgilere ulaşılacak. İlk etapta 2021 sonuna kadar 100 bin binaya QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiketlerin yer aldığı levhalar yerleştirilmiş olacak. Peki bu levhalardan vatandaşlar nasıl yararlanacak?

Konut hakkında tüm bilgileri hızlıca görüntülemek mümkün

Ev satın almaya veya kiralamaya karar aşamasındayken, dairenin bulunduğu binanın tüm bilgileri yapı bilgi kimlik kartlarını QR kod sayesinde okutarak görülebilecek.  Yapı kimlik kartları 70 metre uzaklıktan okutulabilecek.

Yaşamayı veya yatırım yapmayı planladığınız konutun bulunduğu binanın kaç yılında hangi firma tarafından yapıldığından kullanılan malzemeye, zemin bilgisinden kat planlarına kadar tüm bilgilere kısa zamanda erişilebilecek.  Diğer yandan yeni uygulama üzerinden depreme dayanıksız evlerin aksaklıklar giderilinceye kadar kiraya verilmesinin önüne geçilmesi yönünde yürütülen bir çalışma da söz konusu. Bu çalışma hayata geçtiğinde, depreme dayanıksız evlerin kiraya verilmesi mümkün olmayacak.

 

Uygulama 81 ilde başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1,5 yılda alt yapısı tamamlanan Bina Kimlik Sistemi 81 ilde eş zamanlı olarak nisan ayı itibariyle hayata geçti.

Uygulamanın sağlayacağı en büyük faydalardan biri ise olası bir afet halinde binalarla ilgili hızla bilgiye ulaşmada büyük kolaylık sağlayacak olması. Binalara yerleştirilecek elektronik etiketler üzerinden elde edilecek bina kat planları ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri üzerinden yangın ve deprem gibi afet anlarında olası can kayıplarının önüne geçilmesi için farklı müdahale yöntemleri de geliştirilebilecek.

 


BENZER YAZILAR