Depreme uygun ev dekorasyonu ipuçları

Yazıyı paylaş:

Yaşadığımız deprem felaketinden sonra binaların depreme dayanıklılığı kadar ev dekorasyonunun da depreme uygun olup olmadığını gözden geçirmeye başladık. Deprem sırasında sabitlenmemiş eşyalar yaralanmalara ve evden çıkış yollarının kapanmasına neden olabileceği için ev dekorasyonumuzu bu bakış açısıyla yeniden düzenlemek faydalı olacaktır.

Mobilyaları sabitlemek deprem anında güvenliğinizi sağlamanın en önemli adımlarından biridir. Bir diğer önemli adım ise yangın ve gaz kaçağı riskine karşı elektrik sigortası ve gaz vanasını otomatik hale getirmektir. Neyin düşebileceğini görmek için çevrenize dikkatlice bakıp, düştüğünde zarar verecek eşyaları tespit ederek işe başlayabilirsiniz.

İşte depreme uygun ev dekorasyonu için ipuçları…

Masa, sehpa üzerinde bulunan eşyaları gözden geçirin

TV, bilgisayarlar, lambalar, vitrin, konsol ve porselen eşyalar, masaya takılan tokalar ve emniyet kayışlarıyla (gerektiğinde ünitelerin kolayca hareket etmesini sağlar) veya hem masaya hem de üniteye yapıştırılmış cırt cırtlı güvenlik malzemeleriyle sabitlenebilir. Cam eşyalar, kurumayan macun veya güçlü yapışkan malzemeler ile sabitlenebilir.

 

Mutfağınızdaki eşyaları güvenli hale getirin

Dolap kapaklarınızı sabitlemek için çocuk güvenliği için de kullanılan emniyet kilitlerini tercih edebilirsiniz. Hareket etmesini önlemek için buzdolabınızı mutlaka sabitleyin.

Camların kırılmasını önleyebilirsiniz

Pencerelerinizi güvenli camlardan yapılmış olanlarla değiştirebilir veya kırılmaya karşı güçlü bir filmle kaplayabilirsiniz.
Kitaplıklar ve dosya dolapları gibi üstü ağır olan tüm mobilyaların üst kısımlarını duvara sabitleyin. Naylon kayışlar gibi esnek bağlantı ekipmanları, uzun nesnelerin devrilmeden sallanmasını sağlayarak sarsıntı anında oluşabilecek gerilimi azaltır.

Güvenli duvar dekorasyonu

Tavan lambaları tavan kirişine bir kablo ile desteklenmelidir. Kablo, eşyanın sallanmasına izin verecek kadar gevşek olmalıdır. Çerçeveli resimler, özellikle camla kaplı resimler kapalı kancalara asılmalıdır. Yatakların ve kanepelerin üzerine asılacak tablo ve benzeri dekoratif unsurların yumuşak malzemeden yapılması gerekir. Aynı zamanda avizelerin yatak odalarında yatağın üstünde salonda koltukların üzerinde konumlanmamasına dikkat edin.

Bir deprem sırasında devrilmelerini önlemek için büyük mobilya parçalarını duvarlara sabitlemek için mobilya kayışları ve eşya sabitleme aparatlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca yatağınızın yakınına büyük lambalar koymaktan kaçının. Bu eşyalar bir deprem sırasında devrilebilip zarara yol açabilir.

Ağır saksıları dış alanlara yerleştirmeyin

Pencere önü, balkon veya terasınıza ağır saksı bitkilerini yerleştirmeniz deprem sırasında dışarıdaki kişilerin yaralanmasına yol açabilir.


BENZER YAZILAR