Depremin ardından Elazığ’daki DASK oranı ve DASK hakkında her şey!

Yazıyı paylaş:

Elazığ’da yaşanan depremle birlikte güvenli bina, depremin zararlarını en aza indirecek önlemler, riskli bina tespiti ve deprem sigortası gibi konular da gündeme gelmeye başladı. Deprem öncesinde gerekli önlemleri almanın önemini deprem bölgesinde bulunan bir ülke olarak çok iyi anlıyoruz. Peki konutların yüzde kaçı DASK’lı? Elazığ’da kaç binanın deprem sigortası var? İşte rakamlar ve DASK sigortası ile ilgili tüm merak edilenler…

 

DASK nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası meskenleri kapsayan bir sigorta ürünü. Amacı, depremin meskenlerde sebep verebileceği maddi hasarlara karşı teminat sağlamaktır. Söz konusu maddi hasarlara deprem sonucu yaşanabilecek yangın, tsunami, infilak ve yer kayması gibi durumlarda doğrudan oluşan maddi hasarların, poliçe limitleri kapsamında nakit olarak karşılanmasını da içeriyor.

DASK sigortası Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan bu sigorta türü zorunlu. Zorunlu Deprem Sigortası’nın poliçe üretimi yetkili sigorta firmaları ve acenteleri tarafından yapılıyor. Zorunlu Deprem Sigortası bir vergi türü olmamakla birlikte depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü.

 

Zorunlu Deprem Sigortası’nın süresi bir yıl. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor. İnşaatı henüz bitmemiş konutlar için sigortalama işlemi uygulanmıyor. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince tapu ve elektrik/ su aboneliği işlemleri için Zorunlu Deprem Sigortası şartı aranıyor.

 

10 soruda deprem ve deprem sigortası!

Türkiye’de DASK’lı bina oranı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yönetiminden gelen açıklamaya göre Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 54 ve mevcut 17 milyon 682 bin konutun 9,5 milyonunun zorunlu deprem sigortasına sahip.

İstanbul’daki konutların ise yüzde 67’si zorunlu deprem sigortasına sahip. İstanbul’da yüzde 33’lük kısmın halen zorunlu deprem sigortası bulunmamakta. İstanbul’daki poliçe adedi de 2,5 milyon.

Elazığ’da 123 bin konuttan 43 bin konut DASK’lı. Toplam konutun yüzde 35’i düzeyinde. Malatya’da ise 165 bin konutun 63 bin tanesinde zorunlu deprem sigortası var. Bu rakam da Malatya’daki konutların yüzde 38’inin sigortalı olduğunu gösteriyor. Doğu Anadolu’daki genel sigortalılık oranı ise yüzde 40 düzeyinde.

DASK’tan 205 milyon liralık ödeme

1999 depremi sonrasında 2000 yılında kurulan DASK’ın, bugüne kadar 30 bin hasar dosyası üzerinden toplamda 205 milyon liralık ödeme gerçekleştirdiğini açıklayan DASK yönetimi bu ödemenin 135 milyon liralık kısmının 2011 yılı Van depreminde hasar gören yapılar için gerçekleştirildiğini bildirdi.

 

Deprem sigortalı konut sayısı yaklaşık 20 kat arttı!

DASK hesaplama

Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimatında belirtilen esaslara göre belirlenen prim tutarı, konutun yapı tarzı, metrekaresi, deprem risk bölgesi ve inşa yılına göre hesaplanıyor ve DASK prim hesaplamasına “www.dask.gov.tr”den “poliçe prim hesaplama” adımından erişilebiliyor.

DASK fiyat bilgisi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından zorunlu deprem sigortası 2020 prim tutarları her koşulda risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla 120, 100, 75, 60, 50, 40 ve 35 liradan az olamayacak şekilde düzenlendi.

Zorunlu deprem sigortası kapsamında bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı, yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın, 215 bin liradan 240 bin liraya yükseldi. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli betonarme yapılar için 1134, diğer yapı tarzları için 782 lira.
Tebliğin yayımı tarihi öncesinde akdedilen ve teminat başlangıç tarihi 1 Ocak 2020 ve sonrası olan sigorta sözleşmeleri, herhangi bir ek prim alınmaksızın tebliğ kapsamındaki teminatlara tâbi tutuluyor.

 

DASK sorgulama

DASK sigorta sorgulama işlemleri dask.gov.tr adresinin poliçe sorgulama bölümünden kolaylıkla yapılabiliyor.

 

DASK bugüne kadar 187 milyon TL tazminat ödedi!

BENZER YAZILAR