Dolarını bozdurup ev alanlar kârlı çıkacak

Yazıyı paylaş:

Doların hızlı yükselişi ekonomik dengeleri etkilese de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastığının altında döviz olan parasını altına, Türk Lirası’na çevirsin; Türk Lirası değer kazansın” çağrısına vatandaşların yanı sıra pek çok şirket de duyarsız kalmadı. Birikmiş dolarını Türk Lirası’na çeviren yatırımcılar ise “güvenli liman” olarak bilinen gayrimenkul alımına yönelmeye başladı.

 

Kârlı gayrimenkul yatırımı nasıl yapılır?

 

Bu dönemde dolarını bozdurup ev alanın kazancı yüzde 35
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolarını Türk Lirası’na dönüştüren yatırımcıların ev almaları halinde yüzde 35 kârlı çıkacağına dair bir açıklamada bulundu.

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki yükselişin yeni konut projelerinde maliyeti artıracağına dikkat çekerek, 2017’de emlak fiyatlarının artacağını söyledi ve bu dönemde ev alanların kazançlı çıkacağını belirtti:

“Dolardan yüzde 20 kazanç cepte. Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017’de inşa edilen evler daha maliyetli olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak. Eski maliyetle yapılan evler şu anda avantajlı. Dövizi olan için altın bir fırsat var. Hem dövizden kazanacak hem de hem de konutun değer artışı söz konusu olacak.
Kredi borcunu, işçisinin parasını ödeyemeyen bazı firmalar, itibarını korumak adına fiyatları düşürebilir. Bu nasıl olur? 100 liralık malı 50-60 liraya indirmez ama vadeleri uzatabilir. Şirketlerin sunduğu vadeler 12 yıla çıkabilir. İş adamları itibarını kaybetmemek için zararı göze alabilir. İşadamı için sermaye para değil itibardır. Kazancından zarar edebilir ama itibarından edemez.”

Orta gelirliler için ev üretilmeli

Türkiye’de orta gelir kesimine makul fiyatla ev üretilmesi gerektiğini belirten Ömer Faruk Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Orta gelire baktığımızda piyasada hiçbir sorun yok. Ancak metrekare fiyatı 5 bin liranın üzerine çıktığında piyasa kötü diyebiliriz. Orta kesimin konut ihtiyacı var. Alım iştahı azalmış değil. Piyasanın geneline baktığımızda da tablo kötü değil. Mesela 2013’te 310 bin, 2014’de 489 bin olan konut stoku 2015’de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş.”

 

Kağıthane: Emlak yatırımı için yeni çekim merkezi!

BENZER YAZILAR