İçindekiler
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler gereği, emlak ofisi yetkililerinin ilan sitelerinde bir defaya mahsus olmak üzere kimlik bilgilerini doğrulama zorunluluğu getirildi. Buna göre, kimlik bilgilerini doğrulamayan yetkili danışmanlar, emlak portallarına ilan giremeyecek.
Peki, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) nedir? Sistemin ilk adımı olan üye kimlik doğrulama işlemi nedir, kimler yapabilir, nasıl gerçekleştirilir? İşte EİDS ve emlak ofislerinin zorunlu kimlik doğrulama işlemi ile ilgili bilmeniz gereken noktalar…
Emlak sitesi üyeleri için kimlik doğrulama
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikler nedeniyle kimlik doğrulamasının gayrimenkul şirketindeki ofis yetkilileri tarafından yapılması gerekiyor. Bu işlem e-Devlet Kapısı’ndan yapılıyor. Bir defaya mahsus gerçekleştirilen kimlik doğrulama adımının tamamlanması sayesinde, emlak sitelerinde ilan vermeye devam edilebiliyor.
Emlak ilanı vermeyen bireysel emlak portalı üyelerinin kimlik doğrulama işlemi yapması gerekmiyor.
Zingat üyeleri için elektronik kimlik doğrulamak çok kolay!
- My-Zingat veya Profil Ayarlarım sayfasında yer alan banner alanına tıkladıktan sonra kimlik doğrulama sayfasına yönlendirilirsiniz.
- Sayfada karşınıza “e-Devlet ile Hesabını Doğrula” butonu çıkıyor ve yapmanız gereken bu butonu tıklamak.
- “e-Devlet ile Hesabını Doğrula” butonu tıklandıktan sonra e-Devlet sayfasına yönlendirilirsiniz.
- Yönlendirildiğiniz sayfada yer alan adımları takip ederek, kimlik doğrulama işlemenizi tamamlayabilirsiniz.
- e-Devlet üzerinde doğrulama işlemini yaptıktan sonra yeniden Zingat.com’da kaldığınız sayfaya yönlendirilirsiniz ve işleminizin başarılı bir şekilde tamamlandığına dair bilgilendirme ile karşılaşırsınız.
Zingat üyelerine özel 2 önemli hatırlatma!
- Doğrulama işlemi öncesinde Ofis Bilgileri ve Profil Ayarlarım sayfasındaki bilgilerinizin güncel ve doğrulanmış olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.
- Zingat üzerinden yönlendirildiğiniz link ile e-Devlet Kapısı’na giriş yapmanız önemli. Nedeni; oluşan linkte Zingat’ın doğrulama yapabilmesi için yetkilendirme kodu bulunması.
5 adımda elektronik kimlik doğrulama
1) Doğrulama işlemine başlamadan önce vergi kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı kontrol etmeyi unutmayın.
2) Zingat.com tarafından yönlendirilen linkte yetkilendirme kodu olduğu için bu link üzerinden e-devlete giriş yapmalısınız.
3) Türkiye’nin saygın devlet kurumu olan EİDS (Elektronik İmza Doğrulama Servisi) ile iş birliği yaparak hesap doğrulama işlemini başlatabilirsiniz.
4) E-Devlet üzerinde doğrulama işlemi yapıldıktan sonra yeniden zingat.com üzerinden ve işlemin sonucunu görebilirsiniz.
5) Eğer hatalı işlem uyarısı alırsanız, üye ve ofis bilgilerinizin doğru ve eksiksiz olduğuna emin olun.
Kimlik doğrulaması yapılmayan emlak ofisleri emlak ilanı veremiyor!
- Kimlik doğrulama yapılmadığında ofise bağlı hiçbir danışman yeni ilan ekleyemeyecek, aktif dışındaki diğer ilanları için güncelleme yapamayacak.
- Aktif ilanlar ise yayında kalmaya devam edecek ve düzenleme yapılabilecek.
- Aktif statü dışındaki ilanlar düzenlenemeyecek ve yayına alınmak istendiğinde kimlik doğrulamayı gerçekleştirmesi ile ilgili hatırlatma ekranıyla karşılaşmaya devam edecek, kimlik doğrulama işlemine yönlendirilecek.
Elektronik imza nedir?
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar. Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.
Elektronik imzanın özellikleri nelerdir?
- Veri bütünlüğü: Verinin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapılmasını önlemek,
- Kimlik doğrulama ve onaylama: Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlamak,
- İnkâr edilemezlik: Bireylerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri inkâr etmelerini önlemek.