Emekliler TOKİ’den nasıl ev sahibi olabilir?

Yazıyı paylaş:

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), emeklileri konut sahibi yapabilmek adına konut edindirme programını yürütüyor. Peki emekliler TOKİ’ye nasıl başvurabilir? TOKİ’den ev almak isteyenler ne yapmalı

 

Emeklileri ev sahibi yapan 2 yöntem

TOKİ, emekli vatandaşların ev sahibi olması için iki yöntemle konut geliştiriyor:

1. Doğrudan idare uygulaması olan, mevcut ve projelendirme aşamasındaki konutlarda emeklilere özel yüzde 25 konut kontenjanı ayrılıyor.

2. Emeklilerin talepleri doğrultusunda, uygun görülen alanlarda konut projelerini hayata geçiriyor.

 

Emekliler “doğrudan idare uygulaması” projelere nasıl başvurmalı?

• TOKİ’nin ilan ettiği projelere başvuru şartlarına uygun emekliler, başvuruların yapılacağı banka şubesine kimlik belgesi ve emekli olduğunu gösteren belgeyle müracaat edebiliyor.

• Başvuru bedeli olarak banka şubesine 500/1.000 TL yatırılıyor ve “emekli kategorisi başvuru formu” dolduruluyor.

• Konut projesinin noter huzurundaki kura çekilişinde “emekli kategorisi”nde konut çıkmadığı takdirde, kalan başvuru sahipleri ikinci bir şans olarak “diğer vatandaşlar kategorisi”nden tekrar kuraya tâbi tutuluyor.

 

TOKİ, emeklilerin talebiyle nasıl proje oluşturuyor?

• Emeklilerden gelen talepler valilikler tarafından TOKİ’ye bildiriliyor, İl Valiliği tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa veya arsalarla ilgili gerekli çalışmalar başlatılıyor.

• Konut projesinde teknik, mali ve idari koşulların oluşmasının ardından emeklilere yönelik konut üretimi başlıyor.

• Üretimde sözleşme için gerekli aşamaya ulaşıldığında, hak sahibi emekliler, ilgili banka şubelerinde Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ni imzalıyor.

 


BENZER YAZILAR