Emlak danışmanları teknolojinin tüm imkânlarından faydalanmalı

Yazıyı paylaş:

Zingat Prestij Dergisi‘nin Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği sürecinde emlak danışmanlarına sağladığı destekle öne çıkan TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan ile röportajını keyifle okuyacaksınız. İşte Zingat Prestij Dergisi’nin son sayısında yayınlanan “Emlak danışmanları teknolojinin tük imkânlarından faydalanmalı” başlıklı TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan röportajı…

Zingat Prestij Dergisi’nin 3. sayısını hemen online olarak okumak için Zingat.com adresindeki Zingat Rehber bölümünden Zingat Prestij Dergisi’ni tıklayabilirsiniz.

 

EMLAK DANIŞMANLIĞINI TÜRKİYE’NİN EN SAYGIN MESLEKLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRMEK

TÜGEM’in kuruluş hikâyesini kısaca aktarır mısınız?

Gayrimenkul danışmanlığı gelişmiş ülkelerde en saygın meslekler arasında yer alırken, maalesef ülkemizde mesleğimizin ciddi bir prestij ve imaj sorunu olduğunun farkındaydık. Bu durumu düzeltmek ve değiştirmek için sektörümüzün “öncü ve güçlü” bir sivil toplum kuruluşuna ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaca kayıtsız kalamazdık, inisiyatif alarak sektörümüze uzun yıllar hizmet edecek Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği’ni, kısa adıyla TÜGEM’i emlak danışmanlığı mesleğine değer katan, gelişim ve eğitim odaklı vizyoner kurucu üyelerimizle birlikte 9 Eylül 2016 tarihinde kurduk.

 

TÜGEM’in vizyonu “Emlak danışmanlığını Türkiye’nin en saygın mesleklerinden biri haline getirmek”. Sizce emlak danışmanlığı mesleğinin Türkiye’de saygınlığını daha çok artırmanın formülü nedir?

Bilindiği gibi insan hayatının en önemli unsurlarından olan emlak, yaşamsal bir öneme sahiptir. İşte bu nedenle emlak el değiştirmesinde aracılık hizmeti sunmak, emlak sektörü ile ilgili çok ciddi bir eğitim sürecinden geçmeyi, kuvvetli bir bilgi donanımını zorunlu kılar. Özellikle Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği çerçevesinde gayrimenkul aracılık faaliyetlerine getirilecek düzenlemeler, emlak sektöründe bir kabuk değişimine vesile olacaktır. Ülkemizde geniş olarak gelişen birçok sektör arasında, gayrimenkul ticareti ekonomik gelişme ve refah açısından önemli bir yer tutmaktadır. Gayrimenkul geliştirme ve yönetme süreçlerinin iyileştirilmesi için tüm paydaşların beklentilerini karşılamaya yönelik uygulamalar yapılmalı, idare, geliştirici ve müşteri arasındaki denge kamu ve tüketici yararı gözetilerek sağlanmalıdır. TÜGEM de bu konularda faaliyet gösteren öncü bir sivil toplum kuruluşudur.

TÜGEM olarak üyelerinize ne gibi katkılar sunuyorsunuz?

TÜGEM Akademi ile eğitim faaliyetleri, TÜGEM Networks ile networking ve portföy paylaşımları, TÜGEM Organizasyonlar ile paneller, toplantılar ve çalıştaylar; TÜGEM İş Geliştirme kapsamında üyelerimize özel anlaşmalar ve iş birliktelikleri, TÜGEM Ticari ile ticari portföy paylaşımları, TÜGEM Etik ile sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemeler, TÜGEM Teknoloji ile MLS altyapısı hizmetini üyelerimize sunuyoruz.

 

CADDE MAĞAZACILIĞI CAZİP HALE GELECEK

2020 yılına Covid-19 damgasını vurdu. Pandemi ile emlak sektöründe neler değişti, 2021’de bu değişim nasıl şekillenecek?

Tüketiciler müstakil yaşama uygun konutlara ve organik gıda yetiştirebilecekleri arazilere yöneldiler. Özellikle bahçe kullanımlı ve geniş balkonlu konutlara talep çok arttı. Kısıtlamalar sebebiyle evden çalışma yaygınlaştığı için teknolojinin imkânları kullanılarak şirket içi toplantıları ve müşteri görüşmeleri artık video konferans sistemi ile yapılır hale geldi, bu gelişmeler büyük ofisler tarafında kullanılmayan alanların sorgulanmasına sebep oldu. Böylelikle büyük metrekareli ofisler daha küçük ölçekli yerlere yöneldiler, yeni iş girişimleri ise teknolojinin sağladığı olanakları göz önünde bulundurarak daha minimal ofisleri tercih etmeye başladı. 2021 yılında ise özellikle tamamı kapalı alandan oluşan AVM’lerin pandemi şartları ve gelecekte yeni bir pandemi olasılığına karşılık kullanım amaçları sorgulanarak, bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına yönelik kullanım amaçlarına uygun farklı iş kollarının kullanımına uygun alanlara dönüşebilir. Ayrıca alışveriş tercihleri kısıtlamalardan dolayı e-ticaret üzerinden yapılınca, lojistik depo kullanımına uygun ticari gayrimenkullere talep arttı. AVM’lerin ise sağlık tedbirleri kapsamında tüketiciler tarafından daha az tercih ediliyor olmasının, cadde mağazacılığını daha cazip hale getireceğini düşünüyorum.

 

Covid-19 pandemisi size emlak danışmanları için nasıl bir dönüşüm yaşattı?

Teknolojiye daha hızlı entegre olmamızı sağladı ve kısıtlamalar sebebiyle teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak müşterilerimize hizmet vermeye başladık. Özellikle kısıtlamalar ve seyahat yasaklarında gayrimenkulleri görüntülü görüşme uygulamaları üzerinden göstermeye başladık ve bu gösterdiğimiz yerlerin satıldığını, kiralandığını deneyimledik. Pandemi sonrasında da bu tarz hizmetlerin kalıcı hale gelerek artacağını düşünüyorum.

DİJİTAL PAZARLAMAYA DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ

Teknolojiyi emlak danışmanları nasıl daha iyi kullanabilir, bu konuda tavsiyeleriniz?

Tam da bu noktada şunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Meslektaşlarımız teknolojiyi yakından takip etsinler, gelişmelerden haberdar olsunlar ve teknolojiyi deneyimlesinler diye PROPTECH etkinliklerini düzenledik. Bu etkinliklerimizden ilkini İstanbul’da, ikincisini ise İzmir’de gerçekleştirdik. Meslektaşlarımız tarafından yoğun ilgi gördü, sektörümüze hizmet veren birçok teknoloji firması bu etkinliklerimize katıldı, Zingat da katılımcılar arasında yer aldı. Yetkisini aldığımız gayrimenkulleri pazarlarken, satışa veya kiralamaya döndürme başarımızın, dijital pazarlamayı ne kadar iyi bilip ne kadar iyi uygulamamızla doğru orantılı gerçekleştiğini görüyoruz. Bir şeyi daha iyi kullanmak için önce ona ilgi duymak ve kullanmaya başlamak gerekir. Bunun için meslektaşlarıma teknolojinin tüm imkânlarını yakından takip etmelerini, teknoloji, dijital pazarlama ve sosyal medya kullanımına yönelik eğitimlere mutlaka katılmalarını tavsiye ediyorum. Sektörde kalıcı olmak ve işlerini büyütmek istiyorlarsa teknolojinin tüm imkânlarından faydalanarak hizmet versinler.

 

Sizce gayrimenkul neden güvenli yatırım aracı?

2020 yılında bu sorunun cevabını aldık diye düşünüyorum. Ekonomik bir dalgalanma olduğunda döviz kurlarını ve altının değerindeki düşüşü göz önüne aldığımızda, yatırım araçları arasında gayrimenkulün ne denli güvenli olduğunu tekrar gözlemlemiş olduk. Bildiğiniz üzere 2020 yılında gayrimenkul enflasyon oranlarının üzerinde getiri sağlayarak yaklaşık yüzde 35 fiyat artışı getirdi ve 2020 gayrimenkulün yatırımcısının yüzünü güldürdüğü bir yıl oldu.

 

25 BİN EMLAK OFİSİ YETKİ BELGESİ SAHİBİ

Yetki belgesi olan emlak işletmesi sayısı bugün itibariyle ne oldu? Yetki belgeli emlakçı sayısını artırmanın
yolu nedir?

Güncel olarak yetki belgesi almış emlak ofisi sayısı 25 bin. Yönetmeliğin daha etkin anlatılabilmesi; bunun için portalların, odaların, derneklerin üyelerini bilgilendirmeye devam etmeleri gerekiyor. Bir de yetki belgesi alan işletmelerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgelere erişimin kolaylaşması ve tabii ki denetim…

 

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ile yetki belgesi almayan emlakçı kalmayacak. Bu konuda emlak danışmanlarına mesajlarınız nedir?

Kayıt dışılığı bitirmek, haksız rekabeti önlenmek ve tüketicilerin aldığı hizmetin kalitesini artırmak amacıyla hazırlanan ve meslek saygınlığımızı hak ettiği değere ulaştıracak bu önemli düzenlemeye sahip çıkmamız gerekiyor. Yönetmeliğin esaslarına göre sözleşmeli çalışılmalıyız. İlke ve kurallara uygun hareket etmeliyiz.

 

TÜGEM olarak aynı sektörün farklı kulvarlarında yol alınıyor olsa da, Zingat ile kesişme noktalarınız nedir?

Zingat’ın sadece emlak işletmelerini üye olarak kabul etmesi başta olmak üzere, Zingat Akademi faaliyetleriyle meslektaşlarımızı bilgilendirmeleri ve sahada etkin ekipleriyle yönetmeliğimize sahip çıkarak destek olması Zingat
ile en değerli kesişme noktalarımız oldu.

Yoğun bir temponuz var. Kendinize ayırdığınız zamanları nasıl geçirirsiniz?

Kendime yeterince zaman ayırdığımı söyleyemem, fırsat buldukça iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Favorilerim yürüyüş

yapmak, kitap okumak, teknolojiyi takip etmek, seyahat etmek ve Sezen Aksu dinlemek.

 

MESLEĞİMİZ ORTAK DEĞERİMİZDİR

En son okuduğunuz kitap nedir, bizlere tavsiye eder misiniz?

Ertuğrul Belen’in “Networking” isimli kitabını okudum ve herkese tavsiye ederim. Çünkü bizim işimizin en önemli parçası networking. Bu sayede yeni bağlantılar kurmak, yeni insanlar tanımak, bu ilişkileri canlı tutmak, iş birlikleri yapmak ve bunları işe dönüştürmek.

 

Siz bir yılı tamamlayan pandemi sürecini nasıl geçiriyorsunuz?

Ben Covid-19’u deneyimleyenlerden oldum. Çok şükür hafif semptomlarla atlattım. Pandemi çerçevesinde alınan tedbirlere uyarak ve bu dönemi fırsata çevirerek kendi kişisel gelişimime katkı sunacak programlara katılım sağlıyorum.

 

Pandemi bittiğinde yapmayı istediğiniz ilk şey nedir?

Sevdiğim insanlara sıkıca sarılmak ve sık sık bir araya gelip maskesiz, mesafesiz, sıcak ve keyifli zaman geçirmek.

 

Son olarak dergimiz aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Markalarımız kişisel tercihimiz, fakat mesleğimiz ortak değerimizdir. Mesleğimize sahip çıkmak ve değerini artırmak
hepimizin en önemli görevidir.

 

“EMLAK. BİLGİ. GÜVEN.” MOTTOSU BİZLER İÇİN DE GEÇERLİ

Emlak işletmeciliği hukuktan değerlemeye, vergiden imara, pazarlamadan satışa çok sayıda meslek disiplinini barındırıyor. Bilginin aslında hizmete dönüştürüldüğü bir sektör. Bunun da karşılıklı güven ilkesine göre yapılması gerekiyor. Bu çerçeveden baktığımızda Zingat’ın “Emlak. Bilgi. Güven.” mottosu bizler için de geçerli.


BENZER YAZILAR