Emlak fotoğrafı çekmenin 20 basit püf noktası!

Yazıyı paylaş:

Ev alacak ve kiralayacak olanlar aramalarına emlak siteleri ile başlıyor. Emlak ilanlarında en çok dikkat çeken detayların başında ise kuşkusuz fotoğraflar geliyor. Dikkat çekici fotoğraflara sahip emlak ilanlarının evin satışını da kiralamasını da hızlandırdığı bir gerçek.

Daha çok ev satışı, daha yüksek sayıda kiralama yapmakta emlak ilan fotoğraflarının rolü büyük. İlan fotoğraflarınızın portföyünüzdeki evi doğru olarak yansıttığından ve potansiyel müşterileri ikna edici rol oynadığından emin olmak isterseniz, danışmanlar için ilan fotoğrafları ile ilgili ipuçlarına bir göz atmaya ne dersiniz?

İyi bir fotoğraf makinesi ve ekipmanına sahip olduktan sonraki adım ise nasıl fotoğraf çekileceğini bilmek. Gayrimenkul fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. İşte emlak ilan fotoğrafı çekmek ile ilgili her şeyi 20 basit püf noktada bir araya getirdik.

20 kısa maddede emlak fotoğrafı çekme taktikleri

 

1) Ev arayanların emlak ilanına ait fotoğraflarda ne görmek istediğine odaklanın

Alıcılar sunduğunuz evler hakkında bir fikir edinmek için önce fotoğraflara bakar. Fotoğraflarda bir dış bir de iç mekan görüntüleri gerekli oluyor. Dış mekan derken, bulunduğu binanın dıştan görünümü, binanın girişi gibi detaylar özellikle çevredeki binalara yakınlığını anlayabilmek için önemli.

İç mekan fotoğrafları çekiyorsanız, daha önce bu evde yaşayanlara ait kişisel eşyalarının fotoğrafta bulunmadığından emin olun. Çünkü bu fotoğraf başka birinin alanı gibi hissettirebilir.

 

 

2) “Hoş geldiniz” mesajı verin

Çekici bir ön kapı ve giriş yolu, evin satışını kolaylaştıran ipuçlarından biri. Fotoğrafların birinde kapıyı açık bırakmak da davetkâr bir mesaj olarak algılanabilir.

 

3) Evi en iyi yansıtan zamanda fotoğraf çekimi yapın

Fotoğraf makineniz ne kadar profesyonel olursa olsun eğer iyi bir aydınlatma sağlayamazsanız etkili bir çekim performansı sergileyemezsiniz. Başarılı bir fotoğraf için alanda ışık dengesini sağlamalısınız.

Evin karanlık köşeleri için ekstra aydınlatma kullanabilir, fotoğraf çekimi için özellikle penceresi büyük olan odaları tercih edebilirsiniz.

 

4) Mutfak ve banyo çekimine dikkat!

Emlak sitesinde hayalindeki evle ilgili ilanları gözden geçiren alıcıların gayrimenkulün metrekaresi, oda sayısı, cephesi kadar önemli olan bir başka iç özellik unsuru da mutfak ve banyolardır. Özellikle kadınlar mutfak ve banyosu istediği gibi olmayan evlerle pek ilgilenmez.

Mutfak çekimlerinde doğru açıyı bulduğunuza emin olun. Mutfağın düzenli görünüm kadar ankastre ürünler varsa markalarını gösterecek detay fotoğraflar alıcıların ilgisini çekebilir.

Peki ya banyolar? Satılık dairede banyo fotoğrafı çekmeden önce tuvalet kapaklarını kapalı olduğuna emin olun, tuvalet kâğıdı rulolarını tazeleyin, küçük bir çiçek ve temiz havlular yerleştirmeyi ihmal etmeyin.

5) Evin satış noktalarını yakalayın

İlan fotoğraflarında genellikle banyo gibi alanlar atlanır ancak bu tür yerler yakın zamanda yenilenmişse iyi bir fotoğraf karesi olabilir. Unutmayın yapılan araştırmalar yenilenmiş ve özellikle mavi tonlarla tasarlanmış bir banyonun ilan listelerinde daha çok dikkat çektiğini ortaya koyuyor!

6) Aynada çıkmamaya özen gösterin

Ev içerisinde ayna olan yerlerde fotoğraf çekerken görünmemeye dikkat edin. Bu tür çekimler ilan fotoğraflarında olumsuz olarak bir etki yaratabilir.

 

7) Her odayı fotoğraflayın

Fotoğraf çekiminde hedef, en iyiyi ortaya koymaktır. Bu sebeple evdeki tüm odaların fotoğraflarını çekerek en iyi olanları ilanlarda kullanın.

8) Evin düzenli olmasına dikkat edin

Eğer ikinci el bir dairenin fotoğraflarını çekiyorsanız mutlaka evin düzenli olmasına dikkat edin. Eşyaların dağınık olduğu karışık bir ev olumsuz bir izlenim verecektir.

 

9) Sezona oynayın

Fotoğraflarda mevsimin güncelliğini ortaya koymak önemli bir ayrıntıdır. Mesela mevsimlerden yaz ise ve evin havuzu ya da bahçesi varsa mutlaka bu alanlara yer verin. Ya da kış mevsiminde çekim yapıyorsanız ve evde bir şömine varsa bu detayı atlamayın!

 

10) Gece fotoğrafıyla dikkat çekin

Ev için gündüz çekimleri ideal olsa da harika bir gece çekimi de ilanınızın dikkat çekmesini sağlayabilir. Uygun ekipmanınız varsa evin tüm ışıklarını açın ve bir de evi bu şekilde fotoğraflayın. Ortaya çıkan fotoğraf kareleri sizi de şaşırtacaktır!

 

11) Bakış açınıza dikkat edin

Evin fotoğrafını çekerken kaldırım hizasını göz ardı etmeyin. Ancak bu esnada kaldırım yakınındaki araba ya da diğer şeylerin görüş açışınızı engellemesine izin vermeyin.

 

12) Işık fotoğrafınızı güzelleştirsin

Fotoğrafları çekerken ışık seviyelerini düşünün. Bunun en iyi yolu, satılık veya kiralık daire fotoğraflarını güneşli veya hafif bulutlu bir günde çekmek. İç çekimlerde perdeleri mutlaka açın.

13) İstediğiniz kadar fotoğraf çekmekte kendinizi sınırlamayın

Çektiğiniz her fotoğraf mükemmel olmaz, bu yüzden sabırlı olun. Profesyonel olmasanız bile, iyi fotoğraflar çekebilirsiniz: Sadece doğru çekimi yapmak için pratik yapmanız gerekir. Çekimin ardından evden ayrılmadan önce çektiğiniz fotoğraflara tekrar bakıp kontrol edin.

14) Fotoğraf kalitesini önemseyin

Yüksek kaliteli görüntüler elde etmek için iyi bir fotoğrafçı olmanıza gerek yok, sadece doğru kamerayı kullanmanız yeterli. Emlak sitesinde görüntülenen ilan fotoğraflarını netleştirmek için en az 2 megapiksel çözünürlük sunan bir kameraya sahip makine ya da akıllı telefon kullanın. Fotoğrafların net olması, yani flu / bulanık görünmemesi için ekstra çaba harcamanız iyi olacaktır.

15) Etkileyici ilan fotoğrafları için vakit ayırın

Ev arayan kişileri etkileyecek gayrimenkul ilan fotoğrafları için hem çekim öncesinde hem de sonrasında zaman ayırmanız gerekecek. Çekim öncesinde evin temiz olmasına (dağınık eşyalarla dolu oda fotoğrafları hiçbir şey anlatmaz), eşyalı bir daire ise mobilya ve eşya yerleşiminin düzenli görünmesine özen gösterin.

16) Fotoğraf düzenleme programlarını kullanın

Fotoğraflarda potansiyel müşterilerin evi görürken dikkatini dağıtacak başka unsurlar taşımaması (salonda açık bir televizyon görüntüsü, izlenen kanal ve programa dikkati toplayabilir!) da önemli… Fotoğrafı çektikten sonra, fotoğrafın kendisinde küçük kusurlar veya yapılacak bazı kırpmalar varsa, fotoğraflarınızı yayınlamadan önce düzenleyin.

17) Kuşbakışı bir görünüm oluşturun

Kuşbakışı fotoğraf çekmek büyük bir mülkü ve kıyısındaki mekanı göstermek için harika bir yoldur. Bu şekilde evin çevresini de daha iyi gösterebilirsiniz.

 

18) Uygun ekipman

Geniş açılı lensler özellikle dar alanlarda birçok nesnenin sığmasını sağlıyor. Lens kısmını hallettiyseniz diğer bir adımınız tripod olmalı. Flu olmayan net fotoğraflar için tripodu ışık açısından en iyi köşeye yerleştirin ve fotoğraflarınızı buradan çekin.

19) Fotoğraf çekimi yaptığınız kameranın özelliklerini bilin

İyi bir emlak fotoğrafı çekmek için üst düzey bir kamera ve bazı tam özellikli düzenleme yazılımı da dahil olmak üzere doğru ekipmana ihtiyacınız var. Küçük bir hatırlatma: Geniş açılı lensler özellikle dar alanlarda birçok nesnenin sığmasını sağlıyor.

Akıllı telefonla yapılan emlak fotoğrafı çekimlerinde ışık kullanımından fotoğrafın flu görünümüne kadar pek çok risk sizi bekler. Profesyonel bir kameranız yoksa bile Photoshop gibi doğru fotoğraf düzenleme programları hakkında temel düzeyde bilgi ve beceri edinmekte fayda var.

 

20) Balık gözü lens kullanmayın

Birçok kişi küçük alanların daha büyük görünmesi için balık gözü lensi kullanıyor ancak bu lensler genelde tam tersi bir etki yaratır ve alanı daha küçük gösterir. İlan fotoğraf çekimi için bir objektife sadık kalın ve küçük hilelerle küçük alanların daha büyük görünmesini sağlayın.

 


BENZER YAZILAR