Emlak sitesinde ev ararken mutlaka bilmeniz gerekenler!

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul satın alacakların satın alma sürecini inceleyen bir araştırma, ülkemizde konut satın alma işlemini gerçekleştirenlerin yüzde 40’ının internet, yüzde 33’ünün gayrimenkul danışmanı ve yüzde 5’inin inşaat şirketi ve yüzde 1’inin ise yazılı medya ilanları sayesinde evlerine sahip olduğunu ortaya koymuştu.

Bu şu anlama geliyor: Ülkemizde satılık ev arayanların yüzde 40’ı satın alacakları evi emlak sitelerinde buluyor.

Evet, zamanınız değerli. Emlak sitesindeki satılık ve kiralık ilan arayışında nelere dikkat etmeli? En pratik ev bulma yöntemleri neler?

 

5 adımda hayalinizdeki yazlık evi bulma rehberi!

 

Ev ararken filtrelemek hız kazandırıyor

Emlak siteleri, yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de ev aramanın en hızlı ve pratik imkânlarını sunuyor. Satılık veya kiralık bir daire ile ilgili merak edilen tüm özellikler saniyeler içinde ekranınızda görüntülenebiliyor.

Üstelik tarihe göre, fiyata göre, metrekareye göre de listelenebilen ev ilanları, Zingat.com’un uygulamasında olduğu gibi “metroya yakın ev arama” gibi özel seçenekler de sunabiliyor.

 

Siz neredeyseniz, o bölgenin ilanları tek tıkla listeleniyor

Emlak sitesinde ev aramak için akıllı telefonunu kullananlar için de mobil uygulamalar mevcut. Yine Zingat.com’un “Harita ile yakınımda ara” özelliği burada da öne çıkıyor. O an hangi konumdaysanız çevredeki tüm satılık ve kiralık ilanları listelemek saniyelik bir iş.

Mesela İzmir Çeşme’de tatildesiniz, “Keşke burada bir yazlığım olsa” dediniz… Hemen çevredeki ev fiyatları, o bölgede yayınlanan tüm ilanlarla karşınızda.

 

Sağlıklı mahallelerde ev bulmanın 4 yolu!

 

Emlak sitesinde ev ararken bunlara dikkat edin

Eğer satın almak veya kiralamak istediğiniz evin bulunması gereken il, ilçe, mahalle ile ilgili bilgileri girdikten sonra emlak sitesindeki arayışınız tam olarak başlamış oluyor. Peki emlak sitesinde ev arayanlar nelere dikkat etmeli?

• İnternette ilan fotoğraflarını beğendiği evi yakından görmek isteyen pek çok alıcı gayrimenkul danışmanlarıyla iletişime geçiyor.

• Emlak sitesinde ev arayanları harekete geçiren ve kararlarını etkileyen ilk unsur haliyle ilan fotoğrafları oluyor.

• İlan fotoğraflarını beğendiğiniz evle ilgili bakmanız gereken ilk detay ilanın yayınlanma tarihi olmalı. Güncel ilanlar üzerinden arama yapmak aslında ekran başında geçireceğiniz bu arayışın süresini en başından daha kısa tutabilir.

• Eğer ilan güncelse, ilan fotoğraflarını bir kez daha detaylı, tam bir alıcı gözüyle incelemenizde fayda var. Duvar boyalarına, mutfak ve banyo dolaplarına, kapılarına, odalarının güneş alıp almadığına, yer döşemelerinin durumuna bir kez daha göz atın.

• Evin iç görünümünü beğendiyseniz, artık bulunduğu bina ile ilgili bilgileri değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir. Bulunduğu binanın yaşı, deprem yönetmeliğine uygunluğu ve dolayısıyla sağlamlığı, binadaki kat sayısı, beğendiğiniz dairenin bulunduğu kat ve cephe, ısınma sistemi, otoparkının olup olmaması gibi pek çok bilgiyi öğrenmelisiniz. Özellikle binanın dış görünümünü gösteren bir fotoğraf varsa dikkatle incelemeniz, yoksa “sokak görünümü” özelliğini kullanarak bulunduğu sokağı veya caddeyi görmeniz doğru olacaktır.

• Tüm özellikleri size uygun görünüyorsa, son olarak aidat giderini ve bulunduğu binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenme ihtimali olup olmadığına bakmanızda fayda var.

• Bütün bu dikkat gerektiren adımları tek tek geride bıraktıktan sonra ise yapmanız gereken ilgili gayrimenkul danışmanıyla emlak sitesindeki telefon numarası üzerinden iletişime geçerek ev ziyareti amaçlı randevuyu almak. Belki pazarlık payını sormayı da düşünebilirsiniz?

 

Kiralık ev arayanlar hangi ilanları tıklar?

 


BENZER YAZILAR