Emlak vergisi 2. taksit dönemi başladı

Yazıyı paylaş:

Her yıl olduğu gibi bu sene de kasım ayı ile birlikte, emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri başladı. Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ödemekle yükümlü mükelleflerin, ikinci taksiti son ödeme günü 30 Kasım.

Arsa, arazi, ev, işyeri gibi gayrimenkul sahipleri, kasım ayının sonuna kadar Emlak Vergisi’nin ikinci taksit ödemesini yapabiliyor.

Belediyelere ödenen emlak ve çevre temizlik vergilerini ödemede vatandaşların faiz yüküyle karşılaşmaması için vergilerini belirtilen tarihe kadar ödemeleri gerekiyor.

İşte emlak vergisi mükellefleri için emlak vergisi ödemeleri ile ilgili merak ettikleri tüm soruların yanıtları…

Emlak vergisi borç sorgulaması nereden ve nasıl öğrenilir?

Emlak sahipleri, emlak vergisi borçlarının bulunup bulunmadığını belediyelerden veya e-Devlet sisteminden öğrenebilir.

e-Devlet ziyaret edildiğinde Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasında yer alan “Vergi Borcu Sorgulama” bölümüne giriş yapılması gerekiyor.

Emlak vergileri her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor.

 

Emlak vergisi internetten de ödenebilir mi?

Vatandaşlara birçok belediye ve banka, internet sayfasından online vezne yoluyla ödeme olanağı sunuyor. Vergilerini ödeyecek vatandaşlara mesai saatlerinde belediyeye ait internet üzerinden, mobil uygulamadan, bankalar aracılığıyla ödeme yapma kolaylığı sağlıyor. Ayrıca emlak vergileri ilgili belediyeye bizzat gidilerek de ödeniyor.

2021 emlak vergisi

Mükellefiyeti 2021 yılında başlayanların, mükellefiyetleri ile ilgili bina, arsa ve arazi vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerinin hesabında; 2020 yılı değeri, 2020 yılına ait belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 4,55 artırılması suretiyle belirleniyor.

Bu kapsamda, bina vergi değeri üzerinden hesap edilen değerli konut vergisine esas tutar da 2021 yılında, 2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı yüzde 4,55 oranında artırılarak 5.22 milyon TL olarak belirlendi.

Buna göre, değerli konut vergisine tâbi konutların nitelikli taşınmaz değeri alt ve üst sınırları; 5.22 milyon ile 7.81 milyon arasında değer sahip olanlarından; 5.22 milyon TL’yi aşan kısım için binde 3, değeri 10.4 milyon TL’ye kadar olanlarından 7.8 TL’si ve fazlası için binde 6, değeri 10.4 milyon TL’den fazla olanlarından bu tutarın ve fazlası için binde 10 olarak belirlendi.

Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?

Emlak vergisi hesaplaması ile ilgili olarak ise Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesinin b fıkrasında şu bilgi yer alıyor:

“Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilmektedir.”

 

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılıyor?

Emlak vergisi taksitleri taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye doğrudan yapılacağı gibi, ilgili belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme mümkün oluyor.

Emlak vergisi gecikme zammı ne kadar?

Emlak vergisinin tanınan süre içerisinde ödenmemesi durumunda vatandaşlar gecikme zammını ödemek zorunda kalıyor. Emlak vergisinin ödenmediği her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Mayıs sonuna kadar ödenmesi gereken ilk taksiti ödemediyseniz gecikme zammıyla birlikte iki taksiti ödeyebilirsiniz.

 

Emlak vergisinden kimler muaf?

Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olanlar emlak vergisi ödemiyor. Aynı zamanda hiç geliri olmadığını belgeleyenler, geliri sadece emekli, dul, yetim, ölüm ya da maluliyet aylığı olanların da emlak vergisi ödemesi gerekmiyor.

Vergide sıfır orandan yararlanabilmek için bu kişilerin ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul gelirinin olmaması şartı var.

Uzmanlara göre, haklarını bilmeden vergi ödemesi yapan pek çok vatandaş var. Eğer başvuru yapılırsa geriye dönük en fazla 5 yıllık vergi iadesi istenebilir. İade için önce belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu’ doldurulması gerekiyor. Ardından belediyeye ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli oluyor.


BENZER YAZILAR