Emlak vergisi tasarısı kabul edildi

Yazıyı paylaş:

Emlak vergisi değerlerinin yüksekliği ile ilgili tartışmalar emlak vergisi tasarısının mecliste kabul edilmesiyle son buldu. Peki mecliste kabul edilen yeni emlak vergisi değerleri ne kadar olacak?

 

Emlak vergisine yüzde 50 artış sınırı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’larda değişiklik yapan tasarıda Emlak Vergisi ile ilgili madde kabul edildi. Böylece emlak vergisi değerlerinde yüzde 50’yi geçemeyecek olan değerlerin belirlenmesi için hazırlanan yeni tasarı meclisten geçmiş oldu.

Bu maddeyle;

  • Emlak Vergisi Kanunu’na geçici madde eklenerek, takdir komisyonlarınca 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, 2017’de uygulanan birim değerlerin belirli bir yüzdesini geçmemesi sağlanacak.
  • Takdir komisyonlarınca 2017’de 2018 için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 2017 için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018’e ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.
  • 2019, 2020, 2021 yıllarında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanacak.
  • Emlak vergisi değeri veya asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak uygulanan vergi, harç, diğer mali yükümlülükler için de bu değerler dikkate alınacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşlardan emlak vergisinin yüksekliğine yönelik, “Bu rakamlar yüksek, astronomik” şikayetleri geliyorsa vatandaşı dinleyeceklerini belirterek, “Her gün, her yerde plan değişikliği mi yapılıyor? Beşiktaş’ta, Kadıköy’de her gün plan değişikliği mi var? Ama rakamlar yüksek. Hakkaniyete uygun ölçü getirelim. Oturup, çalıştık, enflasyon rakamlarına baktık, konut sektöründe fiyat endekslerine baktık, genel fiyat artışlarını yakalayacak bir oranın yüzde 50’ye kadar olması halinde bunun makul olacağını gördük. Getirdiğimiz düzenleme, geniş toplum kesimleri tarafından memnuniyetle karşılandı.” açıklamasında bulundu.

 

Emlak vergisi nedir?

Arsa, arazi, bina ve konut gibi taşınmaza sahip olan kişilerin ödedikleri zorunlu vergidir.

 

Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi, taşınmasın bulunduğu belediyelere ödenir. Örneğin; Sarıyer’de bir eviniz var. Bu evin vergisini Sarıyer Belediye’sine başvurarak ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

 

Emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi ödeme tarihleri  belediye komisyonu tarafından belirlenir ve iki taksit şeklinde ödenir. Genelde ilk taksit ödemesi 1 Mart -31 Mayıs tarihlerinde, ikinci taksit ise 1 Kasım-1 Aralık arasında yapılır. Bu tarihlerde ödenmeyen vergiler için cezai işlem uygulanır.


BENZER YAZILAR