En yüksek kira getirisi sağlayan 3 şehir

Yazıyı paylaş:

REIDIN Emlak Endeksi 2018 Mart ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Mart ayında metrekare başına konut satış fiyatları en çok arttığı şehir Ağrı, kira fiyatlarının en çok yükseldiği şehir ise Batman oldu. En düşük amortisman süresini ve en yüksek yıllık brüt kira getirisini sunan şehirler ise yine değişmedi: Aydın, Van ve Şanlıurfa.

 

“Barınma amacıyla alım yapmak isteyenler ise uygun fiyatlı her konuta yatırım yapabilir”

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand mart ayı sonuçları hakkında şunları söyledi:

“Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,83 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,15 oranında artış gerçekleşmiştir. Mart ayındaki artış aylık enflasyonun (yüzde 0,99) altında gerçekleşse bile, yıl bazındaki artış enflasyonun (yüzde 10,23) üzerinde gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk üç aylık döneminde konut fiyatlarındaki enflasyon ölçeğinde yükselişe rağmen, kredi faiz oranlarındaki artışın hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir. Gelecek dönemlerde de fiyat artış trendinin enflasyon beklentisine uygun gerçekleşeceğini ve reel getirinin sıfıra yakın olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, piyasaların durağanlaşması sermaye kazancı ve kira getirisi bekleyenleri tatmin etmeyecektir. Barınma amacıyla alım yapmak isteyenler ise uygun fiyatlı her konuta yatırım yapabilir.”

 

Konut fiyat artışında mart ayının lideri Ağrı

REIDIN Emlak Endeksi 2018 Mart ayı sonuçlarına göre Ağrı’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,11 oranında arttı ve Ağrı satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Ardahan ise yüzde 0,57 oranında azalan metrekare başına konut satış fiyatlarıyla, fiyatların en çok azaldığı şehir oldu.

 

Kirada en yüksek artış Batman’da

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,35 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,73 oranında artış gerçekleşti.

Mart ayında Batman’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2 oranında arttı ve Batman kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Erzincan’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,05 oranında azaldı ve Erzincan kiraların en çok azaldığı şehir oldu.

 

En yüksek yıllık kira getirisi yine Aydın, Van ve Şanlıurfa’da

Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, mart ayının en kısa amortisman süreleri bu ay da Aydın, Van ve Şanlıurfa şehirlerinde ölçüldü.

Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler mart ayında da değişmedi ve Aydın, Van ve Şanlıurfa oldu.

 

 

 

 

 

 


BENZER YAZILAR