Enerji Kimlik Belgesi olmayan evler satılamayacak!

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkulleri enerji tasarrufuna göre puanlayan ve sınıflayan Enerji Kimlik Belgesi için son tarih 2 Mayıs 2017! Gayrimenkul geliştiricilerinin Enerji Kimlik Belgesi için gerekli evraklar ile başvuru yapmaları gerekiyor. Bu tarihten sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan gayrimenkuller alınıp satılamayacak. Peki, Enerji Kimlik Belgesi nedir? Nasıl alınır? İşte Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Binalarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlayan enerji kimlik belgesi; enerji israfının önlenmesini ve doğanın korunmasını sağlamak için binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren bir belgedir.

 

Enerji kimlik belgesi A’dan G’ye sınıflanıyor
Binalardaki enerji performans sınıflandırmaları A’dan G’ye kadar yapılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi, G sınıfı ise en düşük verim seviyeyi belirtiyor. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belge de “Enerji Kimlik Belgesi” (EKB) olarak adlandırılıyor. Bir binaya enerji kimlik belgesi verilirken; binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufuna dair birçok parametre göz önünde tutuluyor.

 

Devletten EKB’li konutlara teşvik
Enerji Verimliliği Kanunu’na göre, 2011’den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 2 Mayıs 2017’de başlayacak. Enerji Kimlik Belgesi satılık evlerin değerini artıracak. Ev satın alırken ya da kiralarken artık sadece konumuna ve oda sayısına değil, enerji kimlik belgesine de bakılacak. Diğer yandan devletin bununla EKB hakkında teşvikler öngörmesi de bekleniyor. Mesela Enerji Kimlik Belgesi’nde yüksek sınıfta yer alan binalara çevre ve emlak vergilerinde, elektrik ve doğalgaz faturalarında özel indirimler verilerek teşvik yoluna gidilecek.

 

Enerji Kimlik Belgesi için gerekli evraklar:

  • Mimari Proje
  • Isı Yalıtım Projesi
  • Elektrik Projesi
  • Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)

BENZER YAZILAR