Erzincan Kemaliye, Türkiye’nin en yeni “sakin şehri” oldu

Yazıyı paylaş:

Erzincan’ın tarihi ve kültürel değeri ile öne çıkan turistik ilçesi Kemaliye, Türkiye’nin Cittaslow (Sakin şehirler) ağına dahil edilen 21. yerleşim yeri oldu.

Cittaslow International Başkanlık Konseyi’nin 26 Mart 2022’de çevrim içi yaptığı toplantıda, Kemaliye ilçesi sakin şehirler ağına dahil edildi.

Eski adı Eğin olan ve yukarı Fırat Nehri havzası ile tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan ilçenin adı, 1922’de Kurtuluş Savaşı’nda ilçe halkının Kuvayı Milliye güçlerine sağlamış olduğu katkılardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kemaliye olarak değiştirildi.

Geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve geleneksel mimarisiyle Anadolu’nun kültürel mirasının örneklerini yansıtan ilçe, 30 Nisan 2021’de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer aldı.

ÇEKÜL Vakfı’nın “7 Bölge 7 Kent” projesinde de yer alan ve Tarihi Kentler Birliği’nin kurucu üyesi olan Kemaliye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2003’te de Turizm Öncelikli Yöre Belediyesi Listesi’ne seçildi.

Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, ilçenin, hem doğal hem de kültürel kriterleri ile dünyanın ender yerlerinden biri olduğunu belirtti.

İlçenin Cittaslow üyelik sürecinin iki yıl önce başladığını ve sonuca vardıklarını ifade eden Karaman, şunları kaydetti: “Kemaliye, 30 ülkeden 281 kentin bulunduğu ağa dahil olmuş ve uluslararası bir tescili daha kazanmıştır. Cittaslowun amacı, dünyada kendi kimliğini koruyan, yıkıcı ve tehlikeli küresel çalkantılardan kendini koruyarak gelecek vizyonu oluşturan kentleri bir araya getirmek ve dünyaya örnek sunmaktır. Dünyada sadece belirli kriterleri sağlayan özel yerler bu ağa katılabilir.”

Cittaslow kentleri içerisinde bulunmasının ilçeye de önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayan Karaman, ilçenin dünyada daha çok tanınan, bilinen ve ziyaret edilen bir yer olacağını aktardı.

Sakin şehir (Cittaslow) nedir?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz “sakin şehir” ne anlama geliyor? Türkiye’de 11 “sakin şehir” bulunuyor. Peki sakin şehir olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Orijinal adı Cittaslow olan sakin şehir kavramı, İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşuyor. Cittaslow, uluslararası etkinliğe sahip kasabaların ve şehirlerin katıldığı bir kentler birliği. Cittaslow’un bugün 30 ülkede 208 üyesi bulunuyor. Cittaslow, bugüne kadar Türkiye’den 11 şehir, ilçe veya kasabayı “sakin şehir” olarak seçti.

 

Sakin şehirlerin dikkat çeken özellikleri

Sakin şehirler bazı noktalarda birbirlerine benziyor. Örneğin, sakin şehirlerin 50 binden az sayıda nüfusa sahip olmaları gerekiyor. Geleneksel mimari ve şehrin dokusu korunuyor. Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyor, gürültü ve hava kirliliğinin önlenmesi için taşıt trafiğini azaltmaya ve yayalaştırmaya özen gösteriyorlar. Beslenmede fast food yerine yerel ürünleri tercih ediyor, genellikle organik tarımı destekliyorlar. Aynı zamanda misafirperverlikleriyle de öne çıkıyorlar.

 


BENZER YAZILAR