Esenler’de kentsel dönüşümde son durum

Yazıyı paylaş:

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Olası bir Marmara depreminde ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilecek 74 bin konutun 40 ila 45 bin konutunu rezerv alana transfer ederek dönüştüreceğiz.” dedi.

 

 

Esenler’deki 45 bin konut askeri rezerv alanına taşınacak

Son günlerde yaşanan depremlere işaret eden Göksu, depremlere karşı en önemli hazırlığın eskimiş yapı stokunu yenilemek olduğuna dikkati çekerek, Esenler’in yapı stoku konusunda ciddi problemleri bulunan bir ilçe olduğunu hatırlattı.

2006 verilerine göre Esenler’de yaklaşık 100 bin problemli konutun olduğunu, bunun 26 bininin yenilendiğini dile getiren Göksu, şunları söyledi:

 

Kentsel dönüşümde tahliye ve yıkım süreci nasıl olmalı?

 

“Geriye 74 bin konutumuz kaldı. Bu 74 bin konutumuzun da yenileme stratejisi ve zaman dilimi çıkartıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın özel gayret ve ilgileriyle belediyemize rezerv alan olarak devredilen bu askeri araziyle ilgili plan ve projelerimizi bitirdik. Projelerimizi geçtiğimiz hafta bakanlığımıza takdim ettik. Bu hafta itibariyle resmi süreçlerini başlatıyoruz. Olası bir Marmara depreminde ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilecek 74 bin konutun 40 ila 45 bin konutunu rezerv alana transfer ederek dönüştüreceğiz.”

 

Kentsel dönüşümdeki değişiklik hakkında bilinmesi gerekenler!

 

Göksu, 1912’den beri Metris Kışlası olarak kullanılan ve darbe girişiminin ardından bir bölümü 15 Temmuz Şehitler Parkı’na dönüştürülen alanda, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Metris Kışlası’nın 236 bin metrekarelik bir bölümünün, doğal yapıya dokunmamak ve darbe girişiminin sembolik değeri olması amacıyla geçen yıl 15 Temmuz Şehitler Parkı’na dönüştürüldüğünü belirten Göksu, bu askeri rezerv alanına dünyanın en büyük şehir parkının kurulacağını söyledi.

Belediye Başkanı Göksu, darbe girişiminden önce Esenler sınırları içerisinde bulunan askeri arazilerin Esenler Belediyesine tahsis edildiğini ve bu sürecin 15 Temmuz’dan sonra hızlandığını ifade ederek, çalışmalara başlandığını ve ilçede 11 tane tematik park yapacaklarını kaydetti.

Parkları farklı temalar üzerine kuracaklarını anlatan Göksu, “Bu gördüğünüz alan da dahil olmak üzere toplam bu askeri bölgede 3,3 milyon metrekare park yapılıyor. Bu parkın bir tanesi 2 milyon 680 bin metrekare tek parça park olacak -ki bu dünyanın en büyük şehir parkı- bir farklı özelliği olacak o da şu, bu park aynı zamanda kentsel dönüşümle üretilmiş bir park olacak. Bu parkın inşası için ortalama 20 bin civarında konutu ortadan kaldırmış olacağız. Bunu aynı zamanda park olarak üretmiş olacağız.” diye konuştu.

 

Kaynak: AA


BENZER YAZILAR