Ev alanları bekleyen 5 ek masraf!

Yazıyı paylaş:

Ev almaya karar verdiğinizde sizi bekleyen masrafları biliyor musunuz? Hayalinizdeki evi buldunuz, satın alma işlemlerini gerçekleştirdiğinizde çıkacak masrafları önceden öğrenip önlem almakta fayda var. Ev sahibi olduktan sonra çıkacak ilk 5 masrafı sizin için derledik. 

 

Eşyalı ev almanın avantajları!

 

1) Tapu Harcı

Ev bedelinin binde 2’si oranında hesaplanan tapu harcını, hem alıcı hem de satıcı ödemeli… Bu ücrete çeşitli katsayılar kullanılarak hesaplanan döner sermaye bedeli de ekleniyor.

 

2) Çevre Temizlik Vergisi

Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esas alınarak belirleniyor. Hesaplanan “Çevre Temizlik Vergisi” konutlar için su faturasıyla birlikte tahsil ediliyor. Mülkün satın alındığı tarihte hesaplanmaya başlanıyor.

 

3) Gelir Vergisi

Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark “değer artış kazancı” olarak vergilendiriliyor.

 

4) Katma Değer Vergisi

İnşaattan alınan konutlarda net alanın 150 metrekareye kadar olması halinde yüzde 1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu uygulama ikinci el evlerin alım satım işlemlerinde geçerli değil…

 

5) Kira Vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılıyor ve bazı koşullarda gelir vergisine tâbi tutuluyor.

 


BENZER YAZILAR