Ev almadan önce dikkat edilmesi gereken 8 kural

Yazıyı paylaş:

İster oturum amaçlı olsun ister yatırım için olsun, gayrimenkul almak zorlu bir süreçtir. Hayatımızın bu en önemli ekonomik kararlarından birini verirken bilinçli olmak ve yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Bu gerçekten yola çıktık ve ev satın alırken yapılması gerekenleri sizler için sıraladık.

 

İşte ev satın alırken yapılması gerekenler listesi

1) Eğer alacağınız evde yaşamayı planlıyorsunuz bunun için ilk önce yapmanız gereken evin lokasyonuna dikkat etmektir. Evin işinize, okul ve ulaşım imkanlarına yakın olmasına özen gösterin. Ayrıca hastaneye yakın olması da önemli önemli bir avantajdır, bunu da unutmayın.

2) Evin fiziksel durumunu iyi inceleyin. Evin konumuna da dikkat edin, güney cepheye bakan ve ışık alan konutu tercih edin.

3) Konutun tapusuna ilişkin de gerekli incelemeleri yapmalısınız. Tapusunun kat mülkiyetli olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Çünkü kat mülkiyetli tapusu olan konut, Yapı Kullanma İzin Belgesi’ne sahip olan konut demektir. Bu da yapının projesine uygun yapıldığını gösterir. Ayrıca, tapu kaydı üzerinde ipotek veya haciz gibi sıkıntıların olup olmadığı kontrol edilmeli.

4) Konutta yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri de net ve brüt metrekare bilgisidir. Bu nedenle net-brüt hesabını doğru yapmalı ve konutun kullanılabilir alanını yani net metrekaresini öğrenmelisiniz.

5) Fiyat araştırması yapmadan konut almaya karar vermeyin. Bölgedeki benzer konutlarla kıyaslama yaparak fiyat analizini doğru yapmalısınız. Bunun için Zingat.com’un Evimin Değeri bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

6) “Yalıtımı var mı?” sorusunun cevabını net bir şekilde almalısınız. Yalıtımlı bina demek yakıt giderlerinizin daha düşük olması demektir.

7) İnşaat kalitesini araştırın. Ayrıca araştırmanız gereken bir diğer konu da deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığıdır.

8) Banka kredisi kullanarak konut almayı planlıyorsanız eğer bunu için de önceden bazı araştırmalar yapmalısınız. En uygun faiz oranını tespit etmeli ayrıca ödeme planınızı doğru bir şekilde oluşturmalısınız.

 


BENZER YAZILAR