Ev sahibinden saklamamanız gereken 5 şey!

Yazıyı paylaş:

Yeni bir eve taşındığınızda ya da oturmakta olduğunuz evde gerçekleşen değişiklikleri ev sahibine bildirmediğinizde neler yaşayabileceğinizi biliyor musunuz?

Kiracı ve ev sahibi ilişkisinde güven önemli bir faktördür. Bu ilişkinin uzun dönemli olabilmesi için her iki tarafın da ev konusunda dürüst ve şeffaf olması gerekiyor. Nasıl ki ev sahiplerinin evi kiralarken kiracılara evle ilgili çok açık olması gerekiyorsa; kiracıların da evde yaşadıkları süre içerisinde evle ilgili tüm her şeyi ev sahibine bildirmeleri gerekiyor.

İşte evle ilgili ev sahiplerinin bilmek istediği kiracıların da söylemesi gereken 5 şey…

 

1. Evcil hayvanınız mı var?

Öncelikle ev kiralarken evcil hayvanınız varsa bunu mutlaka ev sahibine iletmeli ve buna göre kira sözleşmesini imzalamalısınız. Diğer yandan kira kontratını imzaladığınızda bir evcil hayvana sahip değilseniz ancak sonradan bir sahiplenme durumu oluşmuşsa bunu da mutlaka ev sahibine bildirmelisiniz. Çünkü bazı ev sahipleri maalesef evcil hayvanlar konusunda olumsuz düşüncelere sahip olabilir. Bu sebeple siz üzerinize düşeni yapın ve açık bir şekilde evcil hayvan sahiplendiğinizi ev sahibine söyleyin.

 

2. Evi biriyle mi paylaşıyorsunuz?

Ev sahipleri, evini kime kiraya verdiğini bilmek ister. Gerek ikili görüşmelerde gerekse referans yoluyla kiracı hakkında bir fikir sahibi olarak, evini kendisine güven veren birine teslim etmek ister. Eğer eve taşındıktan sonra bir ev arkadaşı sahibi olduysanız ya da maddi durum sebebiyle evinizin odasını kiralayacaksanız bundan ev sahibinin de haberinin olması gerekir.

 

3. Sıhhi tesisat sorunuyla mı karşılaştınız?

Evde sızdıran bir musluk ya da tıkalı bir tuvalet varsa mutlaka bunu ev sahibine bildirmeli, bu konuyu görmezden gelmemelisiniz. Çünkü çok da önemsemediğiniz su sızıntısı eve daha fazla zarar verebilir. Zira, ev sahibi sıhhi tesisat sorunlarını gidermekten sorumludur. Özellikle ev eski ise ve bu tür sorunlar sıkça yaşanıyorsa, bunu ev sahibine bildirmeli ve önlem almasını sağlamalısınız. Aksi takdirde bu küçük gibi görünen sorunlar daha sonradan daha büyük bir problemlere sebep olabilir. Bu noktada sıhhi tesisat faturasını kimin ödeyeceği ise kira sözleşmenize ya da karşılıklı verdiğiniz sözlere göre değişmektedir.

 

4. Kombi çalışmıyor mu?

Kiracıların en sık karşılaştığı sorunlardan biri de kombi sorunudur… Özellikle uzun yıllardır değiştirilmeyen kombiler, belli bir zamandan sonra sık sık arızalanmaya başlar. Bu arızların sonu ise ya yüklü faturalara ya da bozulmaya kadar gider. Bu sebeple en ufak kombi arızasında dahi ev sahibine haber vererek, bu konuda desteğini rica edin. Unutmayın kombi bakımı size ait olabilir ancak bozulan bir kombinin sorumluluğu ev sahibindedir!

 

5. Tavanda yeni bir su lekesi mi var?

Tavandaki su lekesi büyük gibi görünmeyebilir ancak olağandışı su lekeleri sık sık sızdıran bir çatı anlamına gelir. Diğer sıhhi tesisat sorunları gibi bu da her yağmur yağdığında kötüleşmeye devam edecektir. Gözetimsiz bırakılan küçük bir sızıntı büyük bir sorun haline gelebilir. Su tavandan sızarak, yalıtım, kablolama ya da yer döşemelerine zarar verebilir. Ve bu yüzden su lekesini ev sahibinize hemen bildirmelisiniz.


BENZER YAZILAR