Bir ev sahibi olmak pek çok kişi için hayatında verdiği en büyük finansal yatırım oluyor. Peki ev satın alacakların yapması gerekenler, bu süreçte dikkat edilecek önemli konular neler? İşte ev sahibi olacaklar için 10 maddelik “yapılması gerekenler” listesi…
1. Uzun vadede düşünerek satın alın.
Bir ev satın alanlar ilk kez konut sahibi oluyorlarsa, bu evde en az 10 yıl oturuyor. Bir başka deyişle, evlerini satmakla ilgili düşünceler beş yıldan önce oluşmuyor. Hatta ev sahiplerinin neredeyse yarısının hâlâ satın aldığı evde yaşamını sürdürdüğü biliniyor. Bu nedenle “uzun vadede düşünerek” satın almak gerekiyor. Dolayısıyla, yaşamak istediğiniz bir ev satın alacaksanız hem şu anda hem de yakın gelecekte ihtiyaç duyacağınız özelliklere sahip olmasına önem verin.
Tabii bir de yatırım amaçlı konut sahibi olanlar var. Bu gruba girenler için de “uzun vade” kuralı geçerli. Yatırımdan kâr elde etmek için ya kiraya veriliyor ya da tekrar satışa çıkarılabiliniyor. Tekrar satışa çıkarmak için evin değerlenmesini bekleme süresini de hesaba kattığınızda “uzun vade” yine devrede.
2. Yaşayacağınız mahalle ve ilçenin sizin ve ailenizin yaşamını şekillendireceğini unutmayın.
Eviniz finansal bir yatırımdan daha fazlasıdır. Yaşamınızı geçirdiğiniz şehre, ilçeye, hatta mahalleye karar vermiş oluyorsunuz. Sizin ve ailenizin hayatı da buna göre şekilleniyor. Arkadaşlarınızla buluştuğunuz yerler, çocuğunuzu büyüttüğünüz yer, çocuğunuzun okul seçimi, işinize ulaşma mesafeniz, alışveriş yaptığınız yerler vs.
Bu nedenle bölge seçimine karar vermekte aceleci olmayın. Hangi mahallede kimler yaşıyor, komşularım kim olacak? Bulunduğum yerde yaşayan insanların eğitim seviyesi ya da yaş aralıkları nedir? Tüm bu soruların yanıtı hızlıca edinebilmek için Zingat.com Bölge Raporu özelliğini kullanabilirsiniz. Zingat.com Bölge Raporu’nda ev satın almayı düşündüğünüz bölge bilgisini şehir, ilçe veya mahalle olarak seçtikten sonra “demografik bilgiler” bölümünü inceleyebilirsiniz.
3. Sizin için önemli olan özelliklere odaklanın.
Satın alacağınız evde mutlaka olmasını istediğiniz özellikleri düşünün. Bir “olmazsa olmaz listesi” hazırlayın. Beklentilerinizi karşılayacak, sizi mutlu edecek evin özellikleri neler olmalı? Oda sayısından dairenin cephesine, bulunduğu binanın yaşından hangi katta olduğuna, ulaşım olanakları kolaylığından yakın çevresinde hastane, okul gibi avantaj sağlayacak yerlerin bulunup bulunmadığına kadar geniş bir çerçevede değerlendirin. Sonrasında yapmanız gereken tek şey, listenize sadık kalarak gerçekten gereksinimlerinizi karşılayan bir eve odaklanmak.
4. Bütçenizi belirleyin ve bütçenizin üzerindeki evlere bakmayın.
Ev satın almaya karar verdiğinizde ilk kararınız bütçenizle ilgili olmalı. Özellikle de sizin için ideal olan evlerle ilgili emlak sitelerinde veya bir gayrimenkul ofisi aracılığıyla ev aramaya başlamadan önce.
Ev arayışında karşınıza çıkan ve sizi etkileyebilecek bazı konutlar fiyat olarak ayırdığınız bütçenin bir miktar üzerinde olabilir. Tekrar değerlendirin ve üstesinden gelip gelemeyeceğinizi tartın. Unutmayın, satın aldığınız ev birinci el sıfır daire ya da ikinci el de olsa mutlaka birtakım harcamalarınız olacaktır.
5. Kredi notunuzu öğrenin ve aylık ipotek ödeme tutarınıza göre yaşayın.
Bir ev satın almak ve aylık ipotek ödemelerinizi yapmak için yeterli para kazanabilirsiniz. Ancak bu yeterli olmayabilir. Aynı zamanda mevcut borçlarınız ve ödeme planlarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Kredi kartı borçlarını asgari seviyeye indirerek bütçenizi düzenlemeyi düşünebilirsiniz. Kredi verenler genellikle toplam borç yükünüzün (potansiyel ipotek ödemenizi de içerir) brüt gelirinizin yüzde 36’sından daha az olmasını isteyebilir.
Konut kredisi kullanarak ev satın almayı planlayanlar için ilk adım kredi notunu öğrenmek olmalı. Kredi notu yüksek olanlar; bankalara olan önceki kredilerinin geri ödemesini ve kredi kartı borcunu düzenli ödeyenlerdir. Konut kredisi almakta güçlük çekmeyenler ise kredi notu 1550 ile 1900 arasında değişenlerdir.
6. Peşinat ödemesinden sonra altı aylık stratejik rezerv tutun.
Bir peşinat ödemenin önemli bir maliyeti olsa da, stratejik bir yedek plan oluşturmak ve bunu normal banka hesabınızdan ayrı tutmak da önemlidir. Bu rezerv, istenmedik bir durumla karşı karşıya kaldığınızda altı aylık yaşam masraflarını karşılamalıdır. Stratejik olarak kenarda tutulan nakit, acil bir durumda sizi maddi sıkıntıdan kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda huzuru da sağlar.
7. Değerlenecek bir eve yatırım yapın.
Satın alır almaz konutu kiralamayı düşünen ve böylece aylık kira getirisi elde etmek üzere planlarını oluşturan emlak yatırımcıları için evin bulunduğu bölgenin lokasyonu dikkat edilmesi konuların başında gelir. Kiralık ev arayanlar için evin konumu, yakın çevresindeki hastaneden okula dek sosyal yaşamlarını etkileyecek imkânlar elbette önemlidir. Ancak konumun kiralamalardaki en çok aranan özelliğinin ulaşım avantajlarına yakın mesafede bulunması… Ulaşım avantajına sahip daireler çok daha kısa zamanda kiralanabiliyor ve böylelikle kira getirisi süreci daha hızlı başlıyor.
8. Evin bulunduğu bina ve bölgedeki kentsel dönüşüm faaliyetlerini inceleyin.
İkinci el bir konut almayı tercih edenler için ilk öneri, konutun kentsel dönüşüm alanında yoğun faaliyet yaşayan bir bölgede yer almasıdır. Dairenin bulunduğu binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi, yatırım yapılan konutun da hızlı değer artışı anlamına gelecektir. Onarıma ihtiyaç duyan özellikleri değerlendirmeyle ilgili yaklaşımınız, mülkün kiralanmasını mı yoksa kiralamayı mı istediğinize bağlıdır.
9. Konut kredisi çekeceğiniz bankayı seçin
Kredi puanınız yüksekse ve konut kredisi çekmeniz için hiçbir sorun yoksa, çalışacağınız bankayı iyi seçmelisiniz. Konut kredisi çekeceğiniz bankanın faiz oranları kadar sunacağı vadeler ve kolaylıklara dikkat etmelisiniz. Çünkü konut kredisi yüksek meblağlı ve uzun vadeli bir kredi türüdür. Banka seçerken; çekeceğiniz kredi miktarından, ödeme vadesine, faizine kadar birçok kritere dikkat etmelisiniz. Bankayı, bu dönemde sizi en iyi şekilde yönlendiren bir danışman olarak düşünmeli ve seçiminizi buna göre belirlemelisiniz.
10. Profesyonel bir gayrimenkul danışmanı bulun
Bu son adım sizi hayallerinizdeki eve yaklaştırıyor. Daha fazla ev alternatifini daha hızlı bir zamanda görmek için profesyonel bir gayrimenkul danışmanıyla anlaşmalısınız. İşinde uzman olan gayrimenkul danışmanı, bütçe ve beklentinize en uygun evi kısa zamanda bulacaktır.