Evde bahar yorgunluğuna neden olan 6 şey!

Yazıyı paylaş:

Evinizdeki bazı eşyaların yorgunluğunuzu tetiklediğini biliyor musunuz? Son zamanlarda baharın da gelmesiyle birlikte mevsim geçişi yorgunluğu da kendini göstermeye başladı.

Gerekli ek beslenme takviyeleri alarak bedensel olarak bu yorgunluktan kurtulabilirsiniz ancak yaşam alanınızda da sizi yoran eşyalar olabilir. Mesela yatak odanızın duvarının mavi olması ya da gün boyu yanınızda taşıdığınız cep telefonunuz yorgunluğa sebep olabilir.

 

Evde yorgunluğa sebep olan 6 şey

Özellikle mevsim geçişlerinde daha ağır olarak hissettiğimiz yorgunluktan etkilenmemek için evdeki eşyalarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor.

 

1. Dağınık ev yorar!

Yaşam alanınızın dağınık olması, size kendinizi yorgun hissettirebilir. Princeton Üniversitesi Nöroloji Bölümü araştırmasına göre bulunduğunuz ortamın dağınık olması enerjinizi düşürerek, yorgun ve stresli olmanıza sebep oluyor.

 

2. Yoksa yatak odanızın duvarı mavi mi?

Evet, yanlış duymadınız! Sakinliğin, huzurun temsili olan mavi renk yorgunluğa sebep oluyor. Travelodge’nin 2000 evi kapsayan araştırmasına göre yatak odası duvarında kullanılan mavi renk, kalp atışını yavaşlatarak, kan basıncını düşürüyor ve yorgun hissetmenize neden oluyor.

 

3. Cep telefonu uykuyu bölüyor

Günlük yaşamın alışkanlıklarından cep telefonu da gün içinde hissedilen yorgunluğun sebebi. Uluslararası Uyku Kurumu’nun araştırmasına göre 19-29 yaş arası gençlerin yüzde 20’si yatmadan birkaç dakika önce arama yapıyor, sms ya da e-mail atıyor. Bu da uykuyu sekteye uğratıyor ve gün içinde halsizlik yapıyor.

 

4. Televizyondan uzak durun

Televizyondan yayılan mavi dalga boyları beyindeki melatonin üreten yeri baskılıyor ve bu daha kısa uykulara sebep oluyor. Bu da ertesi güne yorgun başlamanız anlamına geliyor.

 

5. Lavanta hakkında yanlış bildiklerimiz!

Lavanta kokusunun ruhu dinlendirdiği ve huzur verdiği bilinen bir gerçek ancak lavanta yorgunluk sebebi de olabiliyor. Wesleyan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün araştırmasına göre, yatmadan önce koklanan lavanta rahatlatıyor ancak güne yorgun başlamanıza sebep oluyor.

 

6. Perdeyi açın, gün ışığını hissedin!

Ofis çalışanlarıyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, gün içinde gün ışığını çok alan kişiler gece ortalama 46 dakika daha fazla uyuyor. Özetle gün ışığını ne kadar iyi alırsanız o kadar iyi ve rahat uyursunuz.

 

 


BENZER YAZILAR