Evin değerini “enerji tasarrufu” belirleyecek!

Yazıyı paylaş:

Binaları enerji tasarrufuna göre puanlayan ve sınıflandıran enerji kimlik belgesi nedir? Nasıl alınır? Ev alırken, satarken ya da kiralarken enerji kimlik belgesi gerekiyor mu? İşte enerji kimlik belgesiyle ilgili bilinmesi gerekenler…

Binalarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlayan, bu doğrultuda puanlama yapan enerji kimlik belgesinde; binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi birçok parametreye göre puanlama yapılıyor. Enerji kimlik belgesi artık satılık ya da kiralık evlerin değerini de etkileyecek.

 

Enerji tasarufu yapan binaya vergi indirimi

Ev satın alırken ya da kiralarken artık sadece konumuna ve oda sayısına değil, enerji kimlik belgesine de bakılacağını belirten GNYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney, “Tapuda işlemler artık bu belgeyle beraber yapılacak. Daha yüksek sınıftaki bir daire için daha fazla ödemeye razı olacağız. Devlet bunlarla ilgili teşvikler öngörüyor. Örneğin, enerji kimlik belgesinde yüksek sınıfta yer alan binalara çevre ve emlak vergilerinde, elektrik ve doğalgaz faturalarında özel indirimler verilerek teşvik yoluna gidilecek” diye konuştu.

 

 


BENZER YAZILAR