Eviniz “enerji oburu bina”da ise ne yapmalısınız?

Yazıyı paylaş:

“Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma-soğutma için harcanıyor. Bu bakış açısıyla, ülkemizdeki binaların birçoğunu ‘enerji oburu’ olarak tanımlayabiliriz.”

Bu cümle ve “enerji oburu bina” tanımı Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş’a ait. Akbaş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, son verilere göre, enerji tüketiminin yüzde 37’sinin binalarda gerçekleştiğini kaydetti.

 

Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 2020’ye ertelendi!

 

Evinizde enerji tasarrufu için neler yapmalısınız?

Bu denli büyük bir kullanımda yaratılacak tasarrufun hem çevresel hem ekonomik boyutta değerlendirilmesi gerektiğini bildiren Akbaş, Kalekim olarak ısı yalıtımının önemine dikkat çekmeyi görev edindiklerini kaydetti.

İşte Kalekim Genel Müdürü’nün verdiği önemli bilgiler:

• Aslında evlerimizde günlük çözümlerle sağlamaya çalıştığımız fazla lambaları söndürmek ya da televizyonu kumandadan değil de düğmeden kapatmak gibi etkenler geri kalan yüzde 20’lik dilimin içerisinde.

• Dolayısıyla asıl tasarruf ısıtma ve soğutma tarafında gerçekleştirilmeli.

• Binaların gereksiz enerji tüketimini akıllı, sistematik ve gerekirse zorlayıcı hedeflerle düzenleyebilirsek, harcadığımız enerjiden çok önemli orada tasarruf sağlayabiliriz.

Binalarda enerji verimliliği sağlanması, çevresel sorunlarla mücadelede etkili bir uygulama. Aynı zamanda tüketici için çok avantajlı bir sistem olan ısı yalıtımının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar.

• Yalıtım sistemi, sağladığı tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayabiliyor. Üstelik yalıtımlı binalar ömrü boyunca tasarruf sağlamaya ve çevreye katkıda bulunmaya devam ediyor.

• Binaların soğutma maliyeti, ısıtma maliyetine göre daha yüksek olduğundan mantolamayı sadece ısınma amaçlı düşünmemek gerekir.

Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Kale Mantolama ile garanti altına aldığımız binalarda yaşayan tüketiciler, kışın ısıtma, yazın da soğutma amacıyla yapılan harcamalarda yarı yarıya tasarruf elde ediyor.” diyor ve başarılı bir ısı yalıtım sistemi için her bir sistem bileşeninin yüksek kalite standartlarında olması gerektiğini vurguluyor.

 

Mantolama hakkında doğru bilinen 5 yanlış!

 

 


BENZER YAZILAR