Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi’nde kentsel dönüşüm başladı

Yazıyı paylaş:

İBB, İstanbul’da mülkiyet problemi olan tüm alanlar için örnek teşkil edecek dönüşümü başlatıyor. Riskli yapılarda yaşayan hak sahipleri, yerinde dönüşüm projesiyle yeni evlerine kavuşuyor.

Bu kapsamda KİPTAŞ, 50 yıldır çözülemeyen sorunu çözdü ve Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi’nde kentsel dönüşümü başlattı. ‘Yeşil Pınar Evleri Temel Atma Töreninde’ konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Burada, 192 bağımsız birim ve 159 hak sahibi bulunan sürece gerçekçi, somut bir çözüm bulunulmuştur. Adil olunmuştur, şeffaf olunmuştur, katılımcı bir süreç yönetilmiştir ve yüzde 100 ikna sağlanarak, insanlarımızın imzasıyla süreç yönetilmiştir” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, yaklaşık 50 yıldır çözüm bekleyen Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı.

 

“Olası bir depremden önce hak sahiplerimizi tahliye ettik”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, KİPTAŞ mülkiyetindeki bölgede gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Dönüşümün; 192 bağımsız bölüm, 159 hak sahibi ve yaklaşık 800 kişiyi kapsadığını belirten Kurt, çalışmalara vatandaşların yüzde 100 onayını alarak başladıklarını vurgulayarak; “Bizi en mutlu eden şey; olası bir depremden önce buradaki hak sahiplerimizi tahliye ettik. Burada temel atmak önemli. Yaklaşık 1 – 2 yıl sonra burada anahtarları teslim etmek önemli ama burada en kıymetli şey riskli binada oturan vatandaşlarımızı olası bir depremden önce tahliye etmek. Bizim buradaki hedeflerimizden biri 50 yıllık mülkiyet problemini çözmekti. Projemizde oluşturduğumuz değere hak sahiplerimizi paydaş yapmaktı.” ifadelerini kullandı.

“Bu, kıymetli ve değerli bir iştir. Bu işin sonunda, burada mutsuz olacak hiç kimse yoktur. Eyüpsultan Mahallesi’nde oturan vatandaşlarımız için de örnek bir iş olacak.” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burada, 192 bağımsız birim ve 159 hak sahibi bulunan sürece gerçekçi, somut bir çözüm bulunulmuştur. Adil olunmuştur, şeffaf olunmuştur, katılımcı bir süreç yönetilmiştir ve yüzde 100 ikna sağlanarak, insanlarımızın imzasıyla süreç yönetilmiştir. Bu, çok değerli. Yüzde 100 elde edilene kadar da arkadaşlarım, sabırla süreç yönetmiştir. Bu da bizim, vatandaşımızın bu sürecine dair ne kadar değerli bir bakışla yol gördüğümüzün ispatıdır.” İmamoğlu, hak sahipleri Hayrullah Türkoğlu, İrfan Turhan ve Halime Çalış ile birlikte butonlara bastı ve 50 yıllık sorunu çözüme kavuşturacak ilk harcı temele döktü.

 

Yeşilpınar’da kentsel dönüşümün öyküsü

Projenin yapıldığı alan, 2016 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. Arsa, önceki KİPTAŞ yönetimi tarafından 14 milyon 227 bin lira bedelle satışa çıkarıldı.

2019’da göreve gelen İmamoğlu başkanlığındaki yeni yönetim, satış kararını iptal ederek yerinde dönüşüm projesi için çalışmaya başladı. 2 Aralık 2019 tarihinde mahallede “Uzlaşma Ofisi” açıldı. Sözleşmelerde imza aşamasına geçildi. Anlaşma sağlanan vatandaşlar birer birer riskli yapılardan tahliye edildi. Taşınma ve kira yardımları yapılmaya başlandı. Gerçekçi ve somut bir çözüm ile uzlaşma süreçleri 18 ay içerisinde tamamlandı.

Her bir hak sahibi ile uzlaşıldı. KİPTAŞ, sürece mahallelileri dahil ederek, sakinlerin yıllardır yaşadıkları bölgeden uzaklaşmamasını hedefledi. Uygulanacak proje ile yaratılacak değere, bölge insanını paydaş edecek bir dönüşüm modeli için oldukça şeffaf bir süreç yönetti. 17 Ağustos 2020’de, Marmara Depremi’nin yıldönümünde sahada tahliye edilen tek katlı yapıların yıkım süreci başladı. Yıkımlardan önce tüm yapılarda asbestli malzemelerin tespiti ve söküm işlemleri gerçekleştirildi.

 

 


BENZER YAZILAR