Gayrimenkul sektörü “kadının gücü”nü konuştu

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu, Türkiye’de gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik olarak ilk kez yapılan ‘Gayrimenkulde Kadın Araştırması’ sonuçlarını açıkladı. Ortaya çıkan araştırma sonuçları ise sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı forum ile masaya yatırıldı. Forumda, kadınların sektörde istihdam anlamında sayıca yüksek olmalarına karşın, kadın temsilinin henüz beklenen düzeyde olmaması ve liyakat konusunda eşit uygulamaların oturmamış olması öne çıktı.

Forumda, kadınların sektörde istihdam anlamında sayıca yüksek olmalarına karşın, kadın temsilinin henüz beklenen düzeyde olmaması ve liyakat konusunda eşit uygulamaların oturmamış olması öne çıktı.

 

Gayrimenkulde kadınların ortak talebi: Fırsat eşitliği!

 

Gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik olarak ULI Türkiye (Urban Land Institute) GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve TMB (Türkiye Müteahhitler Birliği) işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez yapılan ‘Gayrimenkulde Kadın Araştırması’ sonuçları; Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu tarafından Four Seasons Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

 

Araştırma sayesinde gayrimenkul sektöründe çalışan kadınların profilini ve taleplerini net olarak öğrendiklerini ifade eden Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu, “Sektörde çalışan kadınlar 36 yaşında genç bir profile sahipler, yüksek düzeyde eğitimliler, üst düzey yönetim kademelerinde görev almaya hazırlar ve bunun için adalet ve tarafsızlık ilkesiyle yönetilmeyi talep ediyorlar. Sonuç olarak araştırma bize gösterdi ki, gayrimenkulde kadınlar sektöre liderlik etmek için gerekli donanıma sahipler. Biz de bu önemli göstergeleri dikkate alarak Platform çalışmalarımıza yön vereceğiz” dedi.

Basın toplantısının ardından Gayrimenkulde Kadının Geleceği’ başlıklı forum düzenlendi. Pamir&Soyuer Yönetici Ortağı Firuz Soyuer ile Ekonomi Programı Yapımcısı Hande Berktan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen foruma, PWC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, Propin Yönetici Ortağı Aydan Bozkurt, Erginoğlu&Çalışlar Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Hasan Çalışlar, CRE Counselors of Real Estate Europe Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen, Tahincioğlu Holding CEO’su Elif Germirli, NG Hotels İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Servotel Başkanı Ömer İsvan, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Reidin Türkiye Ülke Müdürü Kerim Alain Bertrand katıldı. Forumda, girişimcilik, ‘Y’ kuşağı, teknoloji, pozitif ayrımcılık, liyakat gibi başlıklar masaya yatırıldı.

 

“Kendi içimizdeki potansiyeli yükseltmek için gayret göstermeliyiz”
Forumda ilk sözü alan CRE Counselors of Real Estate Europe Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen, sektörde yüksek sayıda yönetici konumunda kadın istihdamı olmasına rağmen görünürlük açısından geri kalındığının gözlenmesi üzerine geçen yıl bir adım attıklarını ve Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nun kurulduğunu belirtti. “Kendi içimizdeki potansiyeli yükseltmek için gayret göstermeliyiz” diyen Çelen, “Sınırlar kalktı, yeni bir dünya düzeni geldi. “Bilmek” çok önemli. Eğer işi biliyorsanız, patronsunuz demektir. Bundan sonrasını bilmek için de teknolojiden çok iyi yararlanmak gerek. Toplum olarak eğitim reformu yapmalıyız” derken üst düzey yönetici olacak kadınların daha fazla zorlukla karşılaşacağını düşündüğünü ifade etti.

 

“Her başarılı kadının arkasında da bir erkek olmalı”
REIDIN Türkiye Ülke Müdürü Kerim Alain Bertrand ise kendi şirketlerinde çalışma ortamında liyakata ve donanıma önem verdiklerini belirterek, “Her başarılı kadının arkasında da bir erkek olmalı. Eğitim ve donanım çok önemli ama erkeklerin de buna sahip olması gerekiyor ki bu bilinç oturabilsin.” dedi. Anket sonuçlarına göre kariyerde yaşanan çocuk ya da tek çocuk kırılımı üzerine görüşlerini belirten Bertrand, esnek ve evden çalışma koşullarının uygulamaya konulmasının ve böylelikle aile ihtiyaçlarına cevap verilebilmesinin gerekliliklerine değindi.

 

Nef Bahçelievler’de 570 bin TL’ye daireler

 

“Bilgi, liyakat ve deneyim önemli”
Tahincioğlu Holding CEO’su Elif Germirli, işin finans tarafında kadın istihdamının daha fazla olduğunu belirterek araştırma sonuçlarının Türkiye genelinden pek de farklı olmadığını düşündüğünü ifade etti. Germirli, geçmiş dönemde kadınların üst düzey yönetici konumunda olmamalarına rağmen bu durumun yavaş yavaş değişmeye başladığını söyledi ve bu değişimin kadınların değerlendirme kapasiteleri ve detaycılıklarıyla bağlantılı olduğunu düşündüğünü belirtti.

 

“Kurumsallaşma önemli”
Üst düzey yönetici olma konusunda kadınların önemli bir ivme sağladığına dikkat çeken Servotel Başkanı Ömer İsvan, burada kurumsallaşmanın önemli olduğunu vurguladı. İsvan, kurumsal olmayan firmalarda, ‘patronun yerine mi geçeceğim?’, gibi bir sorunun ortaya çıktığını; bunun da ancak kurumsallaşma ile aşılacağını söyledi. Kendi şirketinden örnekler vererek yüzde 80 kadın çalışan istihdam ettiklerini vurgulayan Ömer İsvan, özellikle eğitim ve kendini geliştirme konusunda kurumların kısıtlayıcı olduğu yönünden bir eleştiride bulunarak, bunun önünün açılması gerektiğini savundu.

 

“Kadınların iş dünyasında eksik tarafları olduğunu düşünmüyorum”
“Kadınların iş dünyasında eksik tarafları olduğunu düşünmüyorum” diyerek söze başlayan Erginoğlu&Çalışlar Kurucu Ortağı Y.Mimar Hasan Çalışlar, tasarım tarafında kadın istihdamının fazla olduğunu bunun da; üniversitelerdeki kadın ve erkek öğrenci oranlarından kaynaklandığını ifade etti. Gayrimenkul geliştiricilerinin erkek egemen bir kadroyla çalıştığını kendilerinin ise onların karşısına kadın mimarları çıkarmaya çalıştıklarına dikkat çeken Çalışlar, özellikle tasarım alanında kadının yükselmesinin önünde hiçbir engel olmadığını, ancak bu şirketlerin başında da erkeklerin daha fazla olduğunu belirtti. Liyakatın değerlendirilmesi konusunda vicdan sahibi olunması gerektiğini de savunan Çalışlar, bu durumun kurumsallıkla alakası olmadığını dile getirdi ve “İnsanların bu bilince ve vicdana sahip olması gerek” diyerek sözlerini noktaladı.

 

“Gayrimenkul sektöründe iş problemleri ile iş dünyasındaki kadın problemleri paralel”
Gayrimenkul sektörü ile iş dünyasındaki kadın problemlerinin paralel olduğunu ve kuşaklar arasında da bu paralelliğin devam ettiğini dile getiren NG Hotels İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, konuşmasında ‘Y’ kuşağından bahsetti. ‘Y’ kuşağının daha çok sorgulayan, daha çok beklentileri olan bir kuşak olarak; ‘X’ kuşağına göre sadakatinin biraz daha düşük olduğunu düşündüğünü belirten Gür, ‘Y’ kuşağının ‘X’ kuşağına göre teknoloji ile dünyayı takip eden bir konumda olduğunu ifade etti.

 

“Kadın istihdamı olarak batıdan çok yüksek durumdayız”

Kadın istihdamında batıdan çok önde olduğumuzu ama bunun alt kademe konumunda olduğunu söyleyen İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Turgay Tanes, “İş GYO’da genel anlamda çalışanımızın yüzde 52’si kadın. Yüzde 42’si yönetici konumunda. 20-30 yıl iş tecrübesi olan yüzde 38. En önemlisi ise 0-5 yıl arası çalışan kadın sayımız şu an yüzde 73. İş Grubununkurucusunun sosyal, politik ve ekonomik alanlarda kadınlar için zamanında önder olarak yaptıklarını çalıştığım kurumun hala devam ettirmesi ile gurur duyuyorum.” dedi. Takım çalışmasında kadın ya da erkeğin değil insan faktörünün önemli olduğuna da değinen Tanes, “Bir işin yapılması konusunda özellikle bir kadın yöneticiye samimiyetle ihtiyacınızı iletmeniz yeterli. Artık, o işin olmama şansı yok” diyerek sözlerini noktaladı.

 

“Gayrimenkul sektöründe üst düzey yönetici kadınının az olması, Türkiye’de ‘Y’ kuşağı ağırlıklı çalışan olmasından kaynaklanıyor”
Gayrimenkul sektöründe üst düzey yönetici kadınının az olmasına karşın finans sektöründe durumun tam tersi olduğunu söyleyen PWC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, bunun da Türkiye’de ‘Y’ kuşağı ağırlıklı çalışan olmasından kaynaklanabileceğini belirtti. Bayraktaroğlu, ayrıca gayrimenkul sektörünü Türkiye’de kadının rahat ettiği, yükselme olanağının olduğu bir sektör olarak değerlendirdi. Kamuda kadının yerinin daha geride olduğunu vurgulayan Bayraktaroğlu, kariyerlerinde ilerlemek için özel sektörde kadınların önlerinin daha açık olduğunu kaydetti.

 

“Artık nasıl öne çıkarız diye daha fazla temasta bulunmamız, daha fazla bir araya gelmemiz, buluşmamız ve paylaşmamız gerekiyor”
Girişimci olarak ortağı ile birlikte şirketlerini açtıkları zaman erkek ve kadın ayırımı ile çok karşılaştıklarını söyleyen Propin Yönetici Ortağı Aydan Bozkurt, “Artık nasıl öne çıkarız diye daha fazla temasta bulunmamız, daha fazla bir araya gelmemiz, buluşmamız ve paylaşmamız gerekiyor” dedi. Gayrimenkul sektöründe girişimci ruhların ortaya çıkmasını arzu ettiğini de sözlerine ekleyen Bozkurt, kadınların titiz duruşlarının sektörde çok önemli alan tuttuğuna inandığını da vurguladı.

 

 


BENZER YAZILAR