Gayrimenkul sektörü satış vaadi uygulamasıyla atağa geçecek

Yazıyı paylaş:

Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Kayhan, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan değişiklikle 250 bin dolarlık taşınmazın peşin olarak satışının vaat edilmesinin vatandaşlık kazanımı için yeterli olması kararını değerlendirdi. Kararın gayrimenkul sektörü açısından son derece destekleyici olduğunu ifade eden Kayhan, “Satış vaadi hem gayrimenkul sektörünü canlandıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda Aralık 2018 tarihinde yapılan değişiklikle, yabancıların en az 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı karşılığı Türk vatandaşlığı kazanması uygulamasında, gayrimenkulün satış vaadinin de geçerli olması kararı yürürlüğe girdi.

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, söz konusu tutarda taşınmazın peşin olarak satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkinin yapılamayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edilmesi de vatandaşlık kazanımı için yeterli oluyor. Taşınmazın cinsi yani arsa, mesken, iş yeri, otel veya dükkân olması önemli olmazken; birden fazla gayrimenkul de satın alınabiliyor. Gayrimenkule SPK lisanslı firmalardan ekspertiz yapılması, ödemenin peşin olması, eğer taksitli satın alım yapılıyorsa son taksit ödendikten sonra vatandaşlık başvurusu yapılması gerekiyor.

 

Taşınmazın müşterek sahipleri ayrı ayrı vatandaşlık başvurusu yapabiliyor

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olup vatandaşlık hakkı almak isteyen yabancıların uymaları gereken şartlar ise şöyle:

• Vatandaşlık başvurusu, sadece yatırımcının eşi ve 18 yaşından küçük çocukları için yapılabiliyor. Yatırımcı diğer yakınları için vatandaşlık başvurusunda bulunamıyor.

• Taşınmazın müşterek sahipleri de ayrı ayrı vatandaşlık başvurusu yapabilir. Örneğin; 1 milyon dolar bedelli bir taşınmazı 4 kişi ortak olarak alarak vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Burada önemli olan kişi başına düşen hissenin 250 bin dolar olması. Ancak bu durum ikamet izni için geçerli olmuyor. Bir taşınmaz için ancak bir kişi ikamet izni talebinde bulunabiliyor.

• Satın alınan gayrimenkul tamamlanmazsa vatandaşlık hakkı iptal olmuyor. Söz konusu gayrimenkulü 3 yıl satmama şartının yerine getirilmesi yeterli.

 

“Birçok ülkeden yatırımcılar ülkemize yönelecek”

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan değişiklikle 250 bin dolarlık taşınmazın peşin olarak satışının vaat edilmesinin vatandaşlık kazanımı için yeterli olması kararını değerlendiren Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Kayhan, şöyle konuştu:

“Kararı, gayrimenkul sektörü açısından son derece destekleyici buluyorum. Satış vaadi hem gayrimenkul sektörünü canlandıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Önceden yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmelerinin koşulu, tapu sahibi olmalarından geçerken; bu kararla birlikte artık noter sözleşmesiyle konut sahibi olmak mümkün hale geliyor. Bu kolaylık, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul satın alması noktasında ciddi bir teşvik. Üstelik gayrimenkul sektörünün uzun süredir dile getirdiği bu uygulamayla yabancılara henüz tamamlanmamış projelerden de konut satılabilecek. Bu gelişmeyle birlikte birçok ülkeden yatırımcıların ülkemize yöneleceği kanısındayım.”


BENZER YAZILAR