Gayrimenkul, yatırımcının her daim güvenli limanı

Yazıyı paylaş:

2017 yılına göre yüzde 2,7’lik gerilemeye rağmen 2018’de toplamda 1 milyon 375 bin 398 adet konutun el değiştirmesi, gayrimenkulün her durumda iyi bir yatırım aracı olarak görüldüğünü gösteriyor. “Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulün Aralık 2018 itibariyle yüzde 12’lik toplam getiri oranını korumaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

 

 

“Gayrimenkul, yatırımcının öncelikli tercihi olmaya devam ediyor”
Yatırım yapmak isteyen tüketici açısından da psikolojik anlamda güven veren gayrimenkulün yüksek kredi faizleri ve olumsuz ekonomik koşullarda bile öncelikli yatırım tercihi olmaya devam ettiğine değinen Ahmet Kayhan, “En eski yatırım araçlarından biri olan gayrimenkul, ülkemizde de en çok tercih edilen yatırım aracı. Bunda gayrimenkulün yatırımcı açısından güven veren, diğer yatırım araçlarına istinaden psikolojik anlamda yatırımcıyı rahatlatan bir yatırım aracı olarak görülmesi etkili oluyor. Son dönemde tüketiciyi zorlayan yüksek kredi faiz oranlarına rağmen, tüketicinin gayrimenkul sektörüne olan ilgisinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Keza, son dönemde ikinci el gayrimenkul satışlarındaki devinimin, tüketiciyi zorlayan ekonomik koşullardan muazzam etkilenmemesi de bunun bir sonucu” dedi.

 

“Türkiye’deki sosyolojik yapı gayrimenkul talebini artırıyor”
Gayrimenkul sektöründeki tablonun yalnızca ekonomik görünümle ilişkilendirilerek açıklanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kayhan sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda gayrimenkulün kendisinde değil finansmanında ve finansmanı karşılamada bir problem var. Konut kredilerindeki maliyet artışının düzelmesiyle bu problemin çözülmesi mümkün. Öte yandan, gayrimenkul sektörü sosyolojik yapıyla doğrudan ilişkili. Ülkemizde evlenmeyle birlikte ev alma eğilimi çok yaygın; bu da talebi ciddi oranda artırıyor. Nüfusumuzun neredeyse yarısı halen 30 yaşın altında ve yüzde 98’inin evi yok. 40 milyon kişiden bahsediyoruz. Bu 40 milyondan her yıl 600 bin kişi evleniyor, bunların yaklaşık 300-400 bini istihdama katılıyor. Ülkemizde, böyle bir talebe karşılık senede yalnızca 200-250 bin yeni konut sağlanabiliyor. Talep hâlâ çok fazla.”

 

3 büyükşehirde en düşük fiyatlı satılık evler!

 

“2018’de toplam 1 milyon 375 bin 398 adet konut satıldı”
Aralık ayındaki yüzde 80’lik düşüşe rağmen geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 oranında nominal bir artış görüldü. Kayhan, bu artışın başlıca nedeninin devirler olduğunu belirtirken; tapu harçlarının, vergi indirimlerinin ve gayrimenkullerinin tapusunu almamış kişilerin gayrimenkullerini üzerlerine almalarının da etkili olduğunu ifade etti. 2017 yılına göre yüzde 2,4’lük bir gerilemenin konut kredisi faiz oranlarındaki artışın doğrudan yansıması olduğunu belirten Kayhan, “2018’de toplam 1 milyon 375 bin 398 adet konutun el değiştirdiğini görüyoruz. Bu konutların 136 bin 845’inin satışı aralık ayında gerçekleşmiş. Yıllık değişim oranlarına baktığımızda, aralık ayında yüzde 2,9’luk artışa karşın yıllık değişimde yüzde 2,4’lük bir gerileme görüyoruz” dedi.

 

“Gayrimenkul almak isteyen yabancı yatırımcının tercihi Türkiye”
Kasım ve aralık ayında yabancılara gayrimenkul satışında da ciddi bir artış yaşandığını belirten Kayhan, “Fas’tan İran’a kadar olan bölgedeki 19 ülkeyi dâhil ederek söyleyebiliriz ki, Türkiye, Ortadoğu içerisinde güçlü bir ülke. Ülkemiz, yatırım anlamında en cazip ve ekonomisi en güçlü stabil ülkelerden biri; bu bölgedeki yatırımcı gayrimenkulde Türkiye’yi tercih etmeye devam edecek. Özellikle, Suudi ve Kuveytli vatandaşlar yatırım anlamında Türkiye’den gayrimenkul alıyor. 2018 yılında yalnızca aralık ayında 4 bin 560 adet konut yabancılar tarafından satın alınmış. Yabancılara toplamda 39 bin 663 adet konut satışı gerçekleştirilmiş. Yabancı alıcıların uyruklarına baktığımızda, 8 bin 205 adet konut satışıyla Iraklı vatandaşlar ilk sırada yer alıyor. Listenin devamında 3 bin 652 adet konut satışıyla İranlılar ve 2 bin 178 adet konut satışıyla Suudi vatandaşlar bulunuyor. Son zamanlarda dolardaki alım gücünün artışıyla birlikte lüks gayrimenkul talebi de arttı. Yabancı alıcılar tarafında deniz manzaralı, Boğaziçi hattına yakın gayrimenkullerde ciddi bir talep olduğunu görüyoruz. 2019 yılında da bu talebin devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

 

Gayrimenkul sektörü satış vaadi uygulamasıyla atağa geçecek

 


BENZER YAZILAR