Gerçek gayrimenkul alıcısını anlamanın yolları

Yazıyı paylaş:

Emlak ilanı yayınladığınızda ev arayışındaki alıcılardan onlarca dönüş alabilir, birçok potansiyel müşteriyle görüşebilirsiniz.

Emlak danışmanlarının en büyük hedefi ise potansiyel müşterileri gerçek birer alıcıya dönüştürebilmektir. Bu aşamada danışmanlar için karşısındaki müşterinin beklentilerini, finans durumunu, isteklerini anlamak ve buna uygun yönlendirmeler yapmak önemli bir kriter.

Ancak bazen potansiyel müşteriler, finans durumu ve beklentilerinin ötesinde gayrimenkullere yönelebilir ya da sadece piyasa araştırması yapmak için emlak danışmanıyla iletişime geçebilir. Bu tür durumlar danışmanlar için bazen zaman kaybına neden olabilir.

Peki, potansiyel müşterinin gerçek bir alıcı olduğu nasıl anlaşılır? Potansiyel müşterinin gerçekten gayrimenkulü satın almakla ilgilendiğini nasıl anlarsınız? İşte gerçek gayrimenkul alıcısını anlamanın yolları…

 

Finans durumu nedir?

Öncelikle potansiyel alıcının gösterdiğiniz evle ilgili bütçesini öğrenin. Eğer alıcı olarak gelen birinin bütçesi sizin elinizdeki portföyün çok altında ya da üstündeyse bu boşa zaman harcadığınız anlamına gelir. Diğer yandan size olumlu dönüş yapan ve konut kredisiyle ev sahibi olmak isteyen biri yeterli kredi notuna sahip olmayabilir. Bu sebeple ilk görüşmede gayrimenkulle ilgilenen kişilerin finansman bilgilerini öğrenmeye çalışın.

Müşteriyi analiz edin

Emlak danışmanları için zaman çok önemlidir. Dolayısıyla ilk adımlardan biri sizi arayan potansiyel müşteriyi doğru analiz etmektir. Potansiyel müşteriniz hazır ve istekli mi? Gayrimenkulü yatırım için mi almak istiyor? Fiyatı mı düşürmek istiyor? Yoksa sadece evi mi gezmek istiyor? Bu sorularla sizi arayan kişileri kategorize edip, gerçekten alıcı olanlara öncelik vererek zamanınızı planlayabilirsiniz.

Gerçek alıcı daha fazla soru sorar

Gayrimenkul sahibi olmak kimse için kolay verilecek bir karar değildir. Genel olarak gerçek alıcılar sahip olmak istedikleri gayrimenkulle ilgili her bilgiye sahip olmak ister. Bu sebeple de gerçek gayrimenkul alıcıları her zaman spesifik pek çok soru sormaktan çekinmez. Gerçek bir müşteri mülk ve çevresini, ne zamandır satışta olduğunu, hatta gayrimenkulün neden satışa çıktığını sorgulayacaktır.

Eleştiriyi yanlış anlamayın!

Bazı potansiyel müşteriler, çok beğendikleri evi sürekli eleştirerek ve hatalarını bularak fiyatı indirebileceklerini düşünür. Hatta o kadar eleştirel görünürler ki, bu kişinin evi almak değil sadece gezmek için geldiğini düşünürsünüz. Ancak bir anda kendinizi evi o kişiye satmış olarak bulursunuz! Unutmayın, bu bir taktiktir! Bazen gereğinden fazla eleştirel davranışlar o kişinin o evi gerçekten istediğini gösterebilir.

 


BENZER YAZILAR