Hangi evi satın almalısınız?

Yazıyı paylaş:

Emlak sitesinde ev arayışı ve beğendiğiniz daireleri yakından görme süreci uzun zaman alabiliyor. Peki tüm bu adımları tamamladıktan sonra ikilemde kaldığınız oldu mu?

İki satılık ev ya da iki kiralık daire arasında karar vermekte güçlük mü yaşıyorsunuz? Benzer fiyat aralığındaki her iki evde de size cazip gelen özellikler yüzünden yaşadığınız bu kararsızlığın üstesinden gelmek zannedildiği kadar güç değil.

Yapmanız gereken; iki evin sahip olduğu özellikler arasında kıyaslama yapmak. İşte satılık emlak için satış fiyatı, kiralık daire için kiralama değeri benzer olan iki evi kıyaslamadan karar vermemeniz gereken özellikler:

 

  • Evin Konumu

Evin konumu açısından kıyaslama yaparken, özellikle toplu ulaşım noktalarına mesafesinden yakın çevresinde hastane, okul, alışveriş merkezi bulunmasına dek pek çok kriteri gözden geçirin. Bu özelliklere sahip olan ev, daha yüksek yatırım değeri taşıyandır.

 

  • Metrekare Alanı

Metrekare olarak birbirlerine yakın olan evler, birim metrekare fiyatı üzerinden kıyaslanmalı. Konum olarak birbirlerine yakın dahi olsalar büyüklük açısından birbirine yakın olamayan evlerin kıyaslanması yanlış olur.

Diyelim ki iki ev de 100 metrekare. O zaman da evin salon ve oda yerleşimi, yani yaşam alanı olarak kullanışlı olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

 

  • Konutun yeni olması

İki evin de bulunduğu binanın yaşına bakmayı ihmal etmemelisiniz. Aynı özelliklere sahip olsa bile yeni yapılar ile eski yapılar arasında fiyat farkı bulunuyor.

 

  • Konutu yönü ve cephesi

Konutun istikameti caddeye (veya özel bir alana) bakıyor ve cephesi de güney cephe ise (veya güneş alıyorsa) değeri aynı apartmanda olan dairelere göre daha fazladır.

 

  • Asansör ve otoparkının olması

Özellikle büyükşehirlerde otoparka sahip olan evlerin değeri otoparkı olmayan evlere göre farklıdır. Öte yandan asansörün olması da değer arttıran bir faktör.

 

  • Ortak alanlar

Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı ve daireye ait bahçenin olması evin değerini yükseltiyor. Eğer ortak alanlar markalı bir projedeki konutlara aitse, her iki evi aidat değerleriyle de kıyaslamakta fayda var.

 

 


BENZER YAZILAR